Boală imprevizibilă-Reînfiinţarea secţiei de diabet, o necesitate


După ce secţia de diabet a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a fost închisă în urma cu trei ani. la Sibiu funcţionează doar un compartiment cu 15 paturi, deservit de trei medici diabetologi şi nouă asistente, în condiţiile în care numărul bolnavilor este în creştere.

„În prezent există o adevărată epidemiologie de diabet zaharat. Din păcate, judeţul Sibiu nu face excepţie şi se află după primele zece judeţe din ţară la o populaţie de peste 421.000 de locuitori. Nu ştiu din ce motive avem doar un compartiment şi sper ca oficialităţile locale să sprijine reînfiinţarea secţiei de diabet. Nu am ajuns în situaţia de a nu mai avea cazuri grave şi a nu mai avea complicaţii severe care să nu necesite internarea. Creşterea numărului de pacienţi nu a fost previzibilă şi de aceea va trebui să luăm toate măsurile, să creştem numărul de specialişti“, a precizat Carmen Natea, şef de lucrări la compartimentul Diabet şi Boli de Nutriţie.


 

 

Explozie de îmbolnăviri

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Spitalul Judeţean, în 1975, la Sibiu se înregistrau 1.575 de cazuri de diabet zaharat, cu 357 de cazuri noi pe an, în timp ce în 2005, numărul pacienţilor ajunsese la 11.730, cu 1.159 de noi îmbolnăviri pe an. Cele mai recente cifre, de la sfârşitul anului 2012, consemnează un număr de 19.269 de pacienţi, cu 1.413 cazuri noi. Cei mai mulţi bolnavi, respectiv peste 15.000, provin din mediul urban. „Câteodată este foarte greu să ne ocupăm de pacienţi şi avem foarte multe urgenţe şi consulturi intersecţii. Reînfiinţarea secţiei este foarte necesară în acest moment şi ar fi atât în spijinul pacienţilor, cât şi al medicilor“, a mai adăugat Natea, adăugând că trecerea de la modul de viaţă rural la cel urban şi sedentarismul au contribuit decisiv la explozia de cazuri.

Mâncăm mult, dormim puţin

Prezentă la Sibiu, cu ocazia celui de-al 39-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, a atras atenţia asupra necesităţii implementării unui program de prevenţie la nivel naţional. „Este încă epidemie de diabet la nivel mondial, iar creşterea este îngrijorătoare şi în România. Putem preveni acest lucru printr-o alimentaţie sănătoasă, pentru că mâncăm mult mai prost şi mai nesănătos, prin renunţarea la fumat, un somn de şapte ore pe noapte… Să nu uităm că înaintarea în vârstă creşte riscul de apariţie al diabetului“, a subliniat Moţa. Congresul Naţional de Diabet se desfăşoară la Sibiu pentru al cincilea an consecutiv, în perioada 22-25 mai.

25 de paturi avea secţia de diabet a Spitalului Judeţean

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*