Bogdan Trif: România este astăzi membră NATO și UE datorită PSD

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit astăzi într-o şedinţă comună solemnă, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO şi a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.

Parlamentarii au semnat o declaraţie prin care se reafirmă ataşamentul faţă de principiile, valorile şi ţelurile NATO.

„Astăzi este o zi cu adevărat specială pentru România, o țară care a devenit un stat liber, sigur, o țară europeană și un partener solid în componența Alianței Nord-Atlantice. România este astăzi membră NATO și UE datorită PSD și a oamenilor care au reformat întregul sistem pentru ca țara noastră să poată corespunde standardelor impuse de NATO la acea vreme. România este o țară care beneficiază din 2004 de protecția și sprijinul militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, dar tot de atunci este și partenerul țărilor membre NATO, un partener puternic, care a răspuns prompt în misiunile militare ale ultimilor ani. Aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică a reprezentat unul dintre cele mai importante obiective de politică externă de după 1989 ale statului român, iar acest obiectiv a fost dus la îndeplinire de către PSD, partid care a luptat pentru ca țara noastră să ajungă sub umbrela de securitate a NATO. Astfel, PSD a trasat linia dreaptă către o democrație care să păstreze principiile de libertate în contextul securității statului, subliniind astfel traseul ireversibl al țării noastre către Vest. România condusă de PSD în timpul negocierilor pentru aderare la NATO a demonstrat că poate fi o țară care, câțiva ani mai târziu, a fost angrenată în acțiunile de amploare ale NATO.  Țara noastră râmâne și astăzi, sub guvernarea PSD, un partener solid şi totodată un membru activ în luarea deciziilor la nivelul structurilor Alianţei”, a declarat președintele PSD Sibiu, Bogdan Trif.

2 comentarii

 1. Scena9 says:

  „Wer’s glaubt wird selig”

 2. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, că lecţia Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), despre care s-a crezut că va duce la rezolvarea rapidă a unor probleme pe care România şi Bulgaria ar fi trebuit să le rezolve înainte de aderarea în 2007, este că, pentru viitoarele extinderi ale Uniunii Europene, respectarea statului de drept şi separarea puterilor în stat sunt chestiuni care trebuie să fie reale înainte de aderare.

  „Situaţia din România din momentul de faţă mă întristează atât de mult pentru că în România tocmai pe baza MCV se înregistraseră nişte succese importante în combaterea inclusiv a corupţiei la nivel înalt. Sistemul judiciar din România, de-a lungul anilor, a devenit tot mai eficient şi până la urmă cei vinovaţi au fost traşi la răspundere şi închişi, dar acum e un regres. La fel, în Bulgaria sunt foarte multe de făcut, dar totuşi s-au realizat multe în acest domeniu”, a declarat Timmermans, întrebat care e lecţia MCV.

  Prim-vicepreşedintele CE a spus că MCV a fost creat să rezolve probleme care ar fi trebuit rezolvate înainte de aderarea acestor două ţări la UE.

  „Şi aici am nişte îngrijorări, pentru că aderarea României şi Bulgariei a avut loc în 2007. Suntem în 2019 şi încă nu s-au rezolvat toate problemele care ar fi trebuit să fie rezolvate înainte de aderare. Cred că asta e lecţia pe care trebuie să o învăţăm poate pentru viitoarele extinderi ale Uniunii Europene. Respectarea statului de drept, separarea puterilor în stat sunt chestiuni care trebuie să fie reale înainte de aderarea la UE. În anii respectivi eram ministru la nivel naţional şi am susţinut cu tărie aderarea României şi Bulgariei, dar prezumţia cum că MCV va duce la rezolvarea rapidă a unor probleme ce trebuiau rezolvate înainte de aderare a fost o prezumţie cam optimistă”, a declarat Frans Timmermans.

  El a amintit că preşedintele CE, Jean Claude Juncker, a spus că acest lucru se poate realiza înainte de încheierea mandatului actualei Comisii Europene.

  „Pentru asta, şi România şi Bulgaria trebuie să implementeze anumite reforme. Probabil însă că va fi foarte dificil”, a încheiat oficialul european.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat