Bugetul gata de aprobare

Bugetul local propus pentru anul 2013 este de 384,5 milioane de lei, mai mare cu aproape 45 de milioane faţă de cel executat în 2012, diferenţa. reprezentând reîntregirea salariilor profesorilor şi drepturi salariale câştigate de aceştia în instanţă

Primăria Sibiu a pregătit proiectul de buget, pentru ca imediat după aprobarea legii bugetului de stat şi a bugetului judeţului, cel al municipiului nostru să poată fi supus aprobării Consiliului Local Pentru investiţii finanţate din bugetul local şi din fonduri europene au fost alocate 140 de milioane de lei.

Transport de milioane

Capitolul transporturi are alocată cea mai mare sumă: 149.093.350 lei. Pentru lucrări la străzi a fost prevăzută o sumă de 99,3 milioane, iar pentru drumuri şi poduri, este propusă o sumă de 21,7 milioane. Subvenţiile acordate Tursib sunt estimate la 24 de milioane de lei. La acest capitol este prevăzută şi o sumă de 4 milioane de lei, tranşa aferentă din rambursarea împrumutului pentru modernizarea aeroportului.

 

Grosul, pe salarii

 

Al doilea capitol ca sumă alocată este învăţământul, la acesta fiind prevăzută o sumă de 93,5 milioane de lei. Peste 74 de milioane de lei reprezintă salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar de stat (inclusiv drepturile salariale stabilite prin hotărâre judecătorească), 10,5 milioane de lei sunt prevăzuţi ca şi cheltuieli materiale, investiţii de 2,9 milioane, precum şi bursele în valoare de 1,9 milioane.

 

Banii serviciilor

 

38,2 de milioane de lei sunt alocate pentru servicii şi dezvoltare publică. Aici sunt incluse cheltuielile materiale ale Băii Neptun, ale Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat, ale Cimitirului Municipal, ale Direcţiei Fiscale, ale Serviciului Public de Administrare a Fondului Locativ şi ale Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân. În cazul unor imobile şi obiective de utilitate publică, suma alocată acestora fiind de 19,4 milioane de lei. Pentru cultură, religie, sport şi activităţi pentru tineret au fost estimate cheltuieli de 36,2 milioane de lei. Teatrul Naţional „Radu Stanca“, Teatrul „Gong“ şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu vor trebui să se descurce cu 29,25 milioane de lei. Serviciul Parcuri şi Zone Verzi are un buget de 3,08 milioane de lei, iar pentru Zoo sunt prevăzute 3,92 milioane. Pentru Spitalul de Pediatrie sunt prevăzuţi în buget 6,81 milioane de lei.

 

Unde se va lucra

 

Lucrările noi se vor ridica la aproximativ 40 de milioane, iar cele continuate, la aproape 14 milioane de lei, restul fiind achiziţii şi alte cheltuieli. În zona Pieţei Cibin se va ridica un nou pod. Şi viaductul Vasile Aaron va intra în reparaţii, suma alocată pe listă fiind de 1,6 milioane de lei. De asemenea, sunt incluse modernizarea străzilor Principatele Unite, Strungului, Grigore Ureche, Munteniei, Anatole France, Vasile Pârvan şi Drumul Ocnei. Vor fi contractate lucrări pentru încă 15 străzi din cartiere, structurate pe cinci pachete care vor fi scoase la licitaţie: Ana Ipătescu, O. Niţă, Mălinului, Abrud, Bagdazar, Arad, Kiev, Deva, Tribunei, Revoluţiei, Arhivelor, Piaţa Tălmaciu, D.D. Roşca, Gutuilor şi Strugurilor. Pentru gestionarea deşeurilor au fost alocate două milioane de lei.

 

În cartiere

 

Modernizarea cartierului V. Aaron va continua cu reţelele de apă şi canalizare, dar vor fi realizate şi documentele tehnice pentru modernizarea drumurilor, parcărilor şi spaţiilor verzi. În Tineretului este prevăzută realizarea podurilor dintre strada Berlin şi Luxemburg, cel de pe Deventer şi cel dintre str. Londra şi str. Viena. Aceste lucrări sunt estimate la peste 2,4 milioane de lei, dar şi amenajarea iluminatului public. Iluminatul va fi modernizat pe Viitorului, Revoluţiei, Goga, Săcel şi în Piaţa Armelor şi Piaţa Gării (parţial). Proiecte tehnice vor fi realizate anul acesta pentru reabilitarea străzilor Bahluiului, Frunzei, Calea Şurii Mari (parţial), viabilizarea cartierului Reşiţa II şi pentru 31 de străzi pe care lucrările propriu-zise vor fi contractate anul viitor. Vor fi realizate anul acesta proiectele tehnice pentru reabilitarea reţelelor de apă pe Arghezi, Millo, Artileriştilor, Transilvaniei, Goga, I. Măcelaru şi Geniştilor. Proiectele tehnice vor fi realizate pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare pe Şerbota, Călugăreni, Lomonosov, Velceanu, Cuza, Mureşanu, Mirăslău şi Eroilor.

 

CIFRĂ

16,12

milioane de lei vor fi cheltuite pentru plata ajutoarelor sociale

 

FOTO: Bugetul local poate suferi modificări în funcţie de alocările de la Bucureşti, a precizat primarul Iohannis

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*