Bugetul unor metropole americane, luat la „bani mărunți” de studenții sibieni, la Business Analytics Competition

O echipă de studenți ai Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a participat la una din cele mai importante competiții economice destinate studenților economiști – Business Analytics Competition & Conference. Printre aceștia se numără și fiul administratorului județului Sibiu, Sebastian Dotcoș.

Pornită în urmă cu patru ani, de la cazul real al unui jurnalist american, care a atras atenția asupra sumelor mari de protocol cheltuite de Primăria New York, Business Analytics Competition & Conference este organizată de Manhattan College din New York și îi provoacă pe studenți să realizeze o analiză complexă a bugetului metropolei americane, după care să propună soluții privind cheltuirea banilor publici.

”Provocarea a fost extrem de mare, pentru că noi nu am știut tema competiției în momentul în care ne-am înscris. Am primit-o ulterior și am fost nevoiți să analizăm peste 6 milioane de date privind bugetul New York-ului în perioada 2012-2017. A fost un volum enorm de muncă, pe care a trebuit să îl sintetizăm pe un poster”, a explicat prof. univ. dr. Mihaela Herciu, cea care a coordonat echipa de studenți. ”Dificultatea a fost sporită și din cauza diferențelor legislative în privința fiscalității dintre România și SUA. Sunt foarte multe aspecte fiscale total diferite, comparativ cu ceea ce suntem noi obișnuiți”, a completat Iulia Diana Moraru, studentă în anul III la Finanțe-Bănci.

La competiția de la Manhattan College, echipa de sibieni – care a concurat cu alte 17 echipe din Canada și SUA – a fost jurizată, inițial, de coordonatorii celorlalte 17 participante. După prima zi, concurenții au primit o nouă surpriză din partea organizatorilor. ”Ni s-a transmis la ora 16,00 că avem timp până dimineața la ora 9,00 să refacem analiza prezentată, dar de această dată pe bugetul orașului Boston. E adevărat că volumul de date nu a fost la fel de mare ca la New York, însă perioada a fost extrem de scurtă”, a povestit Sebastian Ioan Dotcoș, student în anul III la Management. Sebastian este fiul administratorului public al județului Sibiu, Sebastian Toader Dotcoș.

Sebastian Dotcoș (stânga) este fiul lui Sebastian Toader Dotcoș, managerul public al județului Sibiu

După ce au lucrat toată noaptea, sibienii au avut în față, de această dată, un juriu format din oameni de afaceri din New York.

Educație și siguranță

În urma analizei realizate, studenții au descoperit faptul că cea mai mare parte a bugetului Primăriei New York merge spre Educație (34%), urmat de serviciile sociale (18%) și către Departamentul de Poliție (12%). ”Concluzia este că se investește foarte mult în educație, iar faptul că o parte mare din bani merge către Siguranța Publică este susținută și de scăderea criminalității în ultimii ani”, a explicat Darius Dumitru Dînșorean, care studiază în anul III la Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor (ECTS).

În privința veniturilor, colectarea taxelor și impozitelor reprezintă principala sursă a bugetului (62%).

Propunerea sibienilor

În urma analizei, studenții sibieni au observat că există discrepanțe mari în dezvoltarea cartierelor New York-ului și au propus acordarea de facilități pentru investițiile în zonele mai puțin dezvoltate.

”Noi am fost conștienți de faptul că era foarte greu să câștigăm acest concurs, pentru că am concurat cu 16 echipe americane și una din Canada, dar am fost foarte apreciați. Și, cu siguranță, anul viitor vom merge mult mai bine pregătiți, pentru că acum știm despre ce este vorba și cum se desfășoară competiția”, a conchis Mihaela Herciu.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*