BURSA & VALUTE -Francul elvețian a ţâşnit la 4,33 lei

Primele zile din ianuarie au fost unele agitate pentru leu, în contextul deprecierii euro faţă de dolar la minimul ultimilor zece ani, a atentatelor teroriste din Franţam dar şi a căderii monedei unice faţă de cea elveţiană. Decizia Băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul minim de schimb valutar de 1,20 franci/euro, instituit în septembrie 2011, considerând că existenţa acestuia nu mai este justificată, a provocat creştere spectaculoasă a cursului francului elveţian de la 3,7215 la 4,3287 lei. Pe pieţele internaţionale, euro a scăzut de la 1,20 până la un minim de 0,82 franci, pentru a se stabiliza în jurul pragului de 0,90 franci.
În primele şedinţe ale perioadei, euro a testat depăşirea pragului de 4,50 lei, media crescând până la un maxim de 4,4982 lei, cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.
Începând cu 8 ianuarie, cei care au mizat pe deprecierea leului au început să îşi închidă poziţiile, astfel că cursul a coborât până la 4,4853 lei.
Finalul perioadei a fost mai încins, iar cursul euro a crescut la 4,5034 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,4920 şi 4,5040 lei.
Decizia BNR de a continua ciclul de relaxare a politicii sale monetare, coborând dobânda sa cheie de la 2,75 la 2,5%, care reprezintă un nou minim istoric, nu a influențat piață valutară. Această măsură era anticipată de bănci și analiști, ea având loc pe fondul scăderii inflației, a creșterii economice încă firave, dar și a tăierilor de dobândă din zonă euro. Pe de altă parte, banca centrală dorește să stimuleze, în continuare, creditarea în monedă națională.
Conform guvernatorului BNR, raportul euro/leu se va menţine şi în acest an în culoarul 4,38 – 4,52 lei, care s-a conturat anul trecut. Mugur Isărescu a afirmat, de asemenea, că nu există fundamente pentru mişcări ample şi că banca centrală nu este deranjată de fluctuaţii de până la 5%.
Dolarul american a continuat să se aprecieze faţă de moneda unică, ceea ce a provocat creşterea cursului său, la un nou maxim de 3,8510 lei.
Perechea euro/dolar a scăzut în 8 ianuarie la 1,1754 dolari, cel mai scăzut nivel începând cu decembrie 2005. Deprecierea euro s-a datorat scăderii, în decembrie, a inflaţiei din zona euro cu 0,2%, după ce preţurile la energie au coborât cu 6,3%, evoluţie care poate semnaliza intrarea în deflaţie a zonei. Analiştii consideră că BCE va trebui să treacă la tipărirea de bani prin intermediul cărora va achiziţiona obligaţiuni ale statelor din zona euro. Volumul prognozat al programului este de până la 500 miliarde de euro.
Marcări tehnice de profit ale investitorilor au ridicat cotaţiile euro la 1,1790 – 1,2871 dolari. Decizia băncii Elveţiei a pus presiune pe euro, acesta coborând până la un minim de 1,1580 dolari.
Conform analiştilor băncii Goldman Sachs, euro ar urma să scadă, în următoarele trei luni, la un minim de 1,14 dolari. Euro ar putea să ajungă la paritate cu dolarul, nivel care nu a mai fost atins din 2002.

Analiza cuprinde perioada 8 – 15 ianuarie.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat