Burse în Franţa pentru elevii sibieni

Colegiul Agricol „D.P.Barcianu” din Sibiu le-a oferit elevilor care au terminat clasa a IX-a şansa de a participa la un interviu de selecţie pentru a obţine o bursă de studiu pentru 3 ani la liceul cu profil agricol La Salle Saint Christophe din Masseube (Franța).

Săptămâna trecută, Sylvie Blagny, din partea liceului francez, şi profesoara sibiancă Minodora Beza, coordonatoare a proiectului internaţional din partea liceului agricol sibian au selectat, în urma unui interviu, în prezenţa părinţilor, patru elevi interesaţi să studieze agricultura după sistemul educaţional francez începând cu luna septembrie. Cei patru elevi se numesc Larisa Grejdan, Miron Morar, Ioan Bischin și Flavius Slavu. Cu toţii îşi doresc aprofundarea cunoştinţelor despre cultura franceză, dar mai ales învăţarea unor lucruri noi în cadrul orelor de teorie şi al stagiilor de practică în domeniul agricol, continuând cu o mică afacere de familie în acest domeniu la întoarcerea în ţară după finalizarea studiilor.

Cooperare de trei ani

„Prin integrarea lor într-o şcoală franceză, alături de elevii veniţi din toate colţurile lumii, elevii plecaţi de la Barcianu beneficiază de oportunităţi pe care alte licee din judeţ şi poate chiar din ţară, nu le oferă în prezent. Cursurile gratuite, stagiile profesionale la fermieri, participările la activităţi extraşcolare variate, cazarea într-un internat modern sunt doar o parte dintre avantajele de care se bucură elevii care au curajul să studieze departe de familie, dar sub o supraveghere atentă a cadrelor care se ocupă de integrarea lor şi de reuşita la examenul de bacalaureat după trei ani de studiu în Franţa. Consider că aceşti elevi au o poartă deschisă către o piaţă a muncii care cauta tineri formaţi după modelul european”, arată Minodora Beza. Programul de burse există din 2006, iar până în prezent în jur de 75 de elevi români au efectuat studiile liceale la Saint Christophe, în urma unei convenţii de parteneriat durabil care există între cele două licee agricole, coordonate de directorul Viorel Muguraș Popescu și directorul Stephane Mur.


(Margareta LUPU)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*