Ca pe vremuri

Silvana Arma1  Sibienii sunt invitaţi, în acest sfârşit de săptămână, în zona de camping din Pădurea Dumbrava, pentru a-şi aminti cum erau după-amiezele lungi, pline de soare, ale copilăriei. Vor găsi aici „Sibiul de Odinioară”, un festival cu jocuri aproape uitate, cu muzica anilor ’80, cu plăcintele şi prăjiturile de casă cu care se umpleau mesele de sărbători, cu siropurile dulci şi paharele „mustăcioase“ de bere şi, mai ales, cu bucuria pe care numai reuniunile de familie o pot aduce.

Jocurile copilăriei, bunătăţi de altădată, expoziţie de maşini retro şi de Vespa, teatru pentru cei mici, plimbări cu bicicleta prin Dumbrava Sibiului şi, bineînţeles, două seri de concerte în aer liber sunt propunerile pe care Asociația „Sibiul de Odinioară“ le face celor care doresc să îşi amintească cum petreceau weekend-urile în urmă cu mai bine de 30 de ani. Aşadar, sâmbătă, 22 august, de la ora 18, Compact, Riff, Semnal M şi Iris alături de Cristi Minculescu vor urca pe scena din Dumbrava Sibiului pentru a reînvia atmosfera festivalurilor rock de altădată, iar a doua zi, duminică, sibienii vor putea să fredoneze melodii de altădată alături de Ileana Șipoteanu, Mihai Constantinescu, Stela Enache, Ducu Bertzi și Gheorghe Gheorghiu. Intrarea la concerte este liberă.

Bunătăți

În plus, cei care vor ajunge în Pădurea Dumbrava vor avea surpriza să descopere și produse gastronomice făcute în stil tradițional de către mici producători din județul Sibiu. Plăcinte și prăjituri de casă, siropuri de fructe, mezeluri tradiționale, produse de patiserie și panificație, brânzeturi şi produse apicole își așteaptă cumpărătorii în mica piață țărănească amenajată în cadrul evenimentului „Sibiul de Odinioară”.
Silvana Armat2
Jocurile copilăriei

Pe lângă concertele în aer liber şi bunătăţile cu care să îşi astâmpere pofta şi foamea, spectatorii mici şi mari vor avea şi alte activităţi care să îi distreze şi să le amintească cum erau verile de altădată. Astfel, părinţii, bunicii şi mai ales copiii sunt aşteptaţi la ateliere de creaţie şi jocuri poate demult uitate, în fiecare zi, între orele 10-12 şi 16-18. „Raţele şi vânătorii“, „Ţară, ţară vrem ostaşi“, concursuri de alergat în saci, de cărat cartofii cu roaba sau de tras cu cornete, campionate de „zală“ sau elastic, şotron, zig-zag, maţele încurcate sau desene pe asfalt se numără printre propunerile de distracţie pentru cei mici. Câştigătorii nu vor pleca cu mână goală, ci vor primi vouchere oferite de Centrul Aria și alte premii-surpriză. În plus, copiii sunt aşteptaţi la două dintre cele mai iubite spectacole puse în scenă de Teatrul Gong: „Poveştile copilăriei” şi „Capra cu trei iezi”, adaptări după scrierile pline de poveţe ale lui Ion Creangă. În cadrul evenimentului va fi amenajat şi un mic parc de distracţii.

Expoziţie de maşini retro

Cele mai venerabile doamne ale şoselelor vor veni la Sibiul de Odinioară, într-o expoziţie organizată de MBClassics Mercedes Benz Club. Aproximativ 20 de maşini din anii ’60-’80, printre care Dacii, IMS, TV şi, bineînţeles, Mercedes se vor lăsa admirate de sibieni, cea mai în vârstă „doamnă“ fiind din 1958, pe când cea mai tânără mașină a fost produsă în 1989. În 2015, MBClassics Mercedes Benz Club sărbătorește patru ani de la înființare, în această perioadă reuşind să ajungă la peste 100 de membri şi să oganizeze 20 de întâlniri ale pasionaților Mercedes Benz. Clubul are, acum, 11 filiale județene şi este cel mai mare din ţară pentru automobile Mercedes Benz clasice, fiind afiliat la Retromobil, singurul club recunoscut FIVA din România. Totodată, Mercedes Benz este marca cu cele mai multe vehicule istorice recunoscute oficial la nivelul țării.

Plimbări cu scutere şi biciclete

Pentru nostalgicii pasionaţi de două roţi, centrul de închirieri scutere Rent a Vespa Sibiu şi Clubul Vespa Sibiu oferă spre închiriere scutere Vespa pentru un altfel de plimbări în aer liber. Enrico Piaggio a fost primul care a revoluţionat transportul pe două roţi, imediat după cel de-al doilea Război Mondial, creând primul model de scuter, Piaggio Vespa. Acesta se diferenţiază faţă de celelalte scutere prin formele sale unice de viespe („vespa“ în limba italiană), dar şi prin paleta lor de culori diversificată. Vespa a devenit cel mai cunoscut brand de scuSilvana Armat3tere din lume, fiind create peste 300 de cluburi oficiale pe glob. În România, primul club oficial a apărut în 2013, iar în Sibiu, în iunie 2014. În cele două zile, „Sibiul de Odinioară“ găzduieşte şi un centru de informații, unde publicul poate afla mai multe despre Pădurea Dumbrava, împrejurimile ei şi despre traseele de promenadă din zonă, având posibilitatea să le parcurgă pe jos sau cu bicicletele puse la dispoziție gratuit de centrul de închirieri i’Velo, între orele 12.00 și 22.00.
Program

Sâmbătă, 22 august

10.00 – 15.00 – plimbări cu bicicleta în aer liber
10.00 – 20.00 – miniparc de distracții pentru copii
10.00 – 12.00 – ateliere de creativitate pentru copii coordonate de Centrul Aria Sport și Serious Fun
12.00 – 13.00 – spectacol de teatru pentru copii şi tineret susținut de actori de la Teatrul Gong
12.00 – 18.00 – expoziţie de maşini clasice organizată de MBClassics Mercedes Benz Club
16.00 – 18.00 – ateliere de creativitate pentru copii coordonate de Centrul Aria Sport și Serious Fun
12.00 – 20.00 – Vespa Club meeting coordonat de Vespa Club Sibiu
13.00 – 21.00 – Colțul Producătorilor Tradiționali (expoziție cu vânzare)
11.00 – 23.30 – terase și zonă gastronomică

Concerte

Ora 18.00 – Compact
Ora 19.30 – RIFF
Ora 21.00 – Semnal M
Ora 22.30 – Iris alături de Cristi Minculescu

Duminică, 23 august

10.00 – 15.00 – plimbări cu bicicleta în aer liber
10.00 – 20.00 – miniparc de distracții pentru copii
10.00 – 12.00 – ateliere de creativitate pentru copii coordonate de Centrul Aria Sport și Serious Fun
12.00 – 13.00 – spectacol de teatru pentru copii şi tineret susținut de actori de la Teatrul Gong
12.00 – 18.00 – expoziţie de maşini clasice organizată de MBClassics Mercedes Benz Club
16.00 – 18.00 – ateliere de creativitate pentru copii coordonate de Centrul Aria Sport și Serious Fun
12.00 – 20.00 – Vespa Club meeting coordonat de Vespa Club Sibiu
13.00 – 21.00 – Colțul Producătorilor Tradiționali (expoziție cu vânzare)
11.00 – 23.00 – terase și zonă gastronomică

Concerte

Ora 18.00 – Ileana Şipoteanu
Ora 19.00 – Mihai Constantinescu
Ora 20.00 – Stela Enache
Ora 21.00 – Ducu Bertzi
Ora 22.00 – Gheorghe Gheorghiu

COLAJ FOTO Silvana ARMAT

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*