Câinii sibieni apără UE

 

Zilele acestea, poliţiştii patrupezi sunt cu adevărat fericiţi atunci când, printre antrenamente, li se oferă ocazia să facă o baie răcoroasă în iazul din incinta Centrului Chinologic Sibiu

Zilele acestea, poliţiştii patrupezi sunt cu adevărat fericiţi atunci când, printre antrenamente, li se oferă ocazia să facă o baie răcoroasă în iazul din incinta Centrului Chinologic Sibiu

Deși au patru labe și nu vorbesc spaniola, patru câini de la Centrul Chinologic “Aurel Greblea” din Sibiu vor pleca în misiune în portul spaniol Algeciras. Alături de conductorii lor, ei vor avea dificila misiune de a proteja granițele UE de infractori și imigranți ilegali.

 

Polițiștii români și mai ales câinii pregătiți la Centrul Chinologic “Aurel Greblea” din Sibiu, singura unitate autohtonă care pregătește câini specializați pentru Ministerul de Interne, sunt foarte apreciați de structurile de profil din UE. Toți câinii sunt de urmă și au experiență în căutarea persoanelor. “Echipele vor participa începând cu 10 iulie la o misiune sub egida Agenţiei Europene FRONTEX în portul Algeciras din Spania, cu scopul de a căuta imigranţi ilegali din Africa, care încearcă să pătrundă în Europa prin acest port și care sunt de obicei asunşi în mijloacele de transport sau în calele vaselor. Aceste patru echipe canine vor fi în misiune timp de 55 de zile şi scopul lor va fi acela de a identifica aceşti imigranţi”, a anunţat inspectorul şef Viorel Poroşanu, şeful Biroului Cercetare Ştiinţifică şi Misiuni.

 

Pregătiți pentru orice

 

Cele patru echipe canime care vor pleca în misiunea FRONTEX sunt formate din agentul principal Marius Hadăr şi câinele său Thor, agentul şef Silviu Stan şi câinele său Bany, agentul principal Marius Zambăv şi câinele Lisa şi agentul principal Mihai Belanciuc, alături de câinele Map. Marius şi Thor lucrează împreună de aproape trei ani și au obținut rezultate remarcabile. “Eu, împreună cu câinele meu, Thor, formăm una dintre cele patru echipe care vor participa în portul Algeciras într-o misiune de două luni, care are drept scop detectarea şi prinderii infractorilor şi imigranţilor ilegali ce încearcă să pătrundă în Europa în mod fraudulos. Thor este specializat în căutare persoane, iar de o lună încoace facem antrenamente pentru găsirea persoanelor ascunse în mijloace de transport”, mărturiseşte poliţistul.

 

 

Măsuri speciale pentru poliţiştii patrupezi

 

La temperaturi ce se apropie de 40 de grade la umbră, chiar şi cei mai perseverenţi poliţişti au de suferit. Pentru a le face câinilor antrenamentele suportabile, personalul Centrului Chinologic a luat o serie de măsuri speciale. “Pentru perioada de caniculă s-au luat câteva măsuri excepţionale. Astfel, perioada de lucru începe mai repede, respectiv pentru câinii care merg la dresaj începe la ora 6, pentru ceilalţi la ora 7. Efectuarea montelor se face dimineaţa, la primele ore, respectiv 6-7, sau seara târziu. Căţeii şi câinii au în permanenţă apă proaspătă. De asemenea, se udă în permanenţă padocurile, pentru a scădea temperatura cel puţin prin procesul de evaporare care se produce la nivelul solului. Cum se întorc de pe teren sau de la antrenamente, câinii primesc apă proaspătă şi sunt băgaţi în padocurile udate şi răcorite”, arată comisarul şef de poliţie dr. Radu Prodan.

 

Viorel POROŞANU | şeful Birou Cercetare Ştiinţifică şi Misiuni

“În acest moment, Centrul Chinologic Sibiu mai are o echipă canină care lucrează în acest moment în portul Algeciras, e vorba despre Vasile Păunescu şi câinele său, Athos. Încă din cea de-a doua lor zi în misiune, cei doi au identificat emigranți care încercau să treacă ilegal frontiera. Ei se vor întoarce săptămâna viitoare dintr-o misiune de două luni de zile.”

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*