Câinii sibieni, grăniceri pentru UE

 

Câinii sibieni au găsit peste 40 de imigranţi africani ascunşi în cele mai periculoase locuri

Câinii sibieni au găsit peste 40 de imigranţi africani ascunşi în cele mai periculoase locuri

Câinii pregătiţi la Centrul Chinologic din Sibiu au devenit spaima imigranţilor africani. Patru asemenea „grăniceri” patrupezi şi conductorii lor au luat parte la o misiune internaţională de securizare a frontierelor, care a durat aproape două luni. În acest interval, nasul lor fin a oprit peste 40 de străini care încercau să treacă fraudulos frontierele comunitare.

 

Operaţiunea comună „Minerva” s-a desfăşurat în perioada 10 iulie – 6 septembrie, sub egida Agenţiei Europene de Securizare a Frontierelor Frontex, în portul spaniol Algeciras. Acesta este poarta de intrare din nordul Africii şi tocmai de aceea misiunea poliţiştilor patrupezi a fost aceea de a depista imigranţii care încercau să intre ilegal în Europa, ascunşi în calele navelor sau în TIR-uri. Cele patru echipe au fost formate din Silviu Stan şi câinele Beni, Marius Hadăr şi câinele Thor, Mihai Belanciuc şi câinele Max, respective Marius Zgâmbău şi câinele Rita. Instinctul căţeilor s-a dovedit a fi infailibil.

 

 

Inamicul nr. 1: soarele sub-saharian

 

Cele patru cupluri chinotehnice de la Sibiu au avut o misiune cât se poate de clară, pe parcursul celor 58 de zile: depistarea imigranţilor ilegali. „Misiunea a constat în controlul, cu ajutorul câinilor, a camioanelor, autobuzelor şi navelor. Niciun camion, niciun autobuz nu trecea neverificat cu câini. În momentul în care câinele simte miros uman undeva, începe să latre. Semnalează faptul că a găsit ceva, urmând ca noi să solicităm ajutorul poliţiei spaniole. Acestea veneau şi scoteau persoana sau persoanele respective din locurile ascunse”, descrie agentul principal de poliţie Marius Hadăr. Chiar dacă misiunea părea uşoară pentru câinii sibieni foarte bine pregătiţi, în realitate lucrurile nu stăteau deloc aşa. Zi de zi, aveau de înfruntat temperaturi extreme. „Munca acolo, per ansamblu, a fost destul de grea, mai ales din cauza temperaturilor uşor mai ridicate, în comparaţie cu România. Căutările se desfăşurau în soare. Asfaltul era încins, astfel încât câinii, în unele zile, abia reuşeau să calce pe asfalt. A fost destul de greu. Îi udam tot timpul cu apă, îi ţineam la umbră şi îi protejam cât de mult posibil”, povesteşte Hadăr.

 

Împinşi de disperare

Echipajele româneşti au identificat 43 de persoane care încercau să treacă fraudulos graniţa, de la copii de 9-10 ani până la persoane de peste 55 de ani. Au fost situaţii spectaculoase, dar şi primejdioase. Iar fugarii, împinşi de disperare, îşi riscau şi viaţa, doar să ajungă în Europa. Erau oameni care nu aveau nimic de pierdut şi asta îi făcea periculoşi. „Am găsit persoane ascunse pe motoarele TIR-urilor, pe motoarele autocamioanelor… Dacă afară temperatura la umbră era de 42 de grade, vă daţi seama cam ce temperatură întâmpinau acele persoane. Unele stăteau chiar de 48 – 50 de ore ascunse acolo. În momentul în care îi scoteam afară, erau aproape leşinaţi, mulţi dintre ei şi aveau nevoie de îngrijiri medicale. Pe alţii îi găseau în cargouri, respectiv în containere, spărgând fie cu ciocane dedesubtul containerului, fie tăind prelata. Intrau şi coseau gaura pe care au intrat”, îşi aminteşte poliţistul.

 

Merite deosebite

Echipajele sibiene s-au descurcat atât de bine în această misiune, încât perechii Marius Zgâmbău – femela Rita li s-a cerut să rămână în continuare în portul Algeciras, pentru a continua operaţiunea. „Prin forţele poliţieneşti româneşti, atât prin colegii care participă la misiunile de menţinere a păcii, cât şi prin aceşti colegi care participă la securizarea frontiere, dovedim că instituţiile publice din România sunt, de fapt, furnizori de securitate pentru Uniunea Europeană”, a apreciat comisarul şef Crişan Mucenic Lăzureanu, directorul Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu.

 

Crişan LĂZUREANU | director Centrul Chinologic Sibiu

 

„În primul rând, în context general, este vorba despre faptul că România poate constitui un furnizor de securitate. Aducem o imagine pozitivă României pentru că nu suntem aşa cum unele ziare sau gazete din Occident încearcă să spună, că noi, românii, suntem elemente antisociale care producem probleme Uniunii Europene.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*