Când doi se bat, Sibiul câștigă!

Planul Național de Gestionare a Deșeurilor dă mână liberă Consiliului Județean să construiască o stație de tratare

Disputele politice locale dintre PNL și PSD, în care a fost implicată și conducerea Consiliului Județean, în ultimul an, duc și la lucruri bune pentru locuitorii județului, dincolo de cuvintele dure pe care și le-a transmis liderii politici locali. Scandalul politic dintre Daniela Cîmpean, președintele liberal al CJ, și Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu, mediat de FDGR, privind construcția unei stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor a adus o reușită importantă la nivelul județului. Astfel, potrivit noii versiuni a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, finalizată recent, în județul Sibiu este prevăzută și o stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor. Însă nu știm când va fi construită noua stație, nici locul unde va fi amplasată, din ce bani și când va intra în funcțiune. Responsabilitatea privind construcția stației revine acum Consiliului Județean.

În cazul în care Sibiul nu beneficia de o astfel de facilitate, autoritățile județene trebuiau să ducă deșeurile la Galda de Jos, în județul Alba. Pe scurt: Cîmpean a cerut stație în județ, Trif a adus-o.

Ne-ar fi costat prea mult să ducem deșeurile la Alba

Stația ar urma să fie funcțională după 2020. „Consiliul Județean Sibiu și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, analizând situația din județul Sibiu, au ajuns la concluzia că transportarea și tratarea deșeurilor la stația de la Galda de Jos, județul Alba, ar presupune un cost suplimentar plătit de către sibieni estimat la 1.700.000 euro/an. Drept urmare, am transmis în scris Ministerului Mediului fundamentări tehnice și economice prin care combăteam această măsură și personal am solicitat o audiență la ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu. Din păcate, întâlnirea directă nu a mai avut loc, deși a fost confirmată de dna ministru, însă ne-am întâlnit cu dl. Laurențiu Neculaescu, secretar de stat în Ministerul Mediului, și dl. Cosmin Teodoru, director general Direcția Generală Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Contaminate în cadrul aceluiași minister. De menționat că în aceeași situație s-au aflat și alte județe, care au desfășurat demersuri similare cu ale noastre, solicitând ca deciziile să fie luate ținând cont de situația din teren. Cu toții am solicitat doar includerea în lista județelor unde pot fi construite astfel de stații de tratare, nu și finanțarea investiției. În noua versiune a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor este prevăzută posibilitatea de a construi astfel de stații în 19 județe în plus față de versiunea anterioară. Dintre acestea, o parte au desfășurat demersuri pentru modificarea PNGD. Totodată, demersuri pentru modificarea PNGD au fost duse la nivel național și de către Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară“, comentează conducerea Consiliului Județean reușita acestui demers. Din păcate, nu este limpede din ce bani va fi construită stația. „Ne exprimăm speranța că această decizie a fost luată pe bază analizelor tehnice și economice, așa cum ar trebui să se întâmple într-un act decizional responsabil. Valoarea stației de tratare mecano-biologică a deșeurilor pentru județul Sibiu va fi stabilită după elaborarea studiului de fezabilitate care va stabili atât complexitatea instalațiilor necesare, cât și valoarea estimată a acestora, luând în considerare faptul că instalația propusă vine în completarea infrastructurii deja create prin sistemul SMID. Sursele de finanțare pe care PNGD le prevede pentru noile investiții sunt: Programul Operațional Infrastructură Mare, Administrația Fondului de Mediu și alte surse de finanțare“, a transmis conducerea CJ Sibiu, la solicitarea Mesagerului de Sibiu.

Cîmpean mulțumește ministerului

Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu salută publicarea unei noi versiuni a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor în care este prevăzută și o stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor (TMB) în județul Sibiu, dând astfel curs solicitărilor inițiate de cele două instituții încă din prima jumătate a acestui an. „Mulțumesc Ministerului Mediului că a ținut cont de argumentele tehnice transmise de noi și de alte județe și a modificat forma inițial publicată a planului național de gestiune a deșeurilor, care ne obliga să ne transportăm deșeurile la o stație din alt județ. Se dovedește că dacă suntem consecvenți și avem o argumentație corectă, putem influența deciziile care ne afectează, așa că încurajez cetățenii să se implice mereu activ și să nu abandoneze spiritul civic”, susține Cîmpean. 25 de instalații noi la nivel de județ, mai precis stații de tratare mecano-biologică cu biouscare sunt prevăzute conform documentului recent publicat pe site-ul Ministerului Mediului. Documentul a fost publicat spre consultarea publicului alături de raportul de mediu aferent, în cadrul procedurii evaluării de mediu pentru planuri/programe/strategii, și poate fi accesat pe site-ul Ministerului Mediului. Modificările aduse versiunii iniţiale a planului permit completarea sistemului actual, astfel încât județul Sibiu să își poată gestiona independent deșeurile, de la colectare și reciclare, până la eliminare, cu posibilitatea reală de recuperare a deşeurilor valorificabile şi diminuare a cantităţilor depozitate la rampă.

PSD și ministrul Gavrilescu au tranșat problema stației

„E culmea tupeului că, după ce d-na Cîmpean a criticat ministru și ministerul în mod nefondat, având în vedere că reprezentanții Ministerului Mediului i-au răspuns în scris la solicitări că problema stației va fi rezolvată. După ce a făcut un joc de imagine urât, acum se laudă și mulțumește ministrului. D-na Cîmpean să conștientizeze că reprezintă Consiliul Județean și nu vechiul PDL“, afirmă Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu și, în același timp, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. De la început, Trif a dat asigurări că Sibiul va avea stație și că PNGD va fi modificat în favoarea județului Sibiu. Astfel, în finele lunii septembrie 2017, Comisia de Mediu a Senatului a fost informată în ceea ce privește realizarea unei stații de tratare a deșeurilor în județul Sibiu. Bogdan Trif, împreună cu reprezentanții Ministerului Mediului, a fost invitat la lucrările comisiei, pentru dezbaterea mai multor probleme de mediu, printre care și elaborarea PNGD. „Atât reprezentanții Ministerului Mediului, cât și consultantul care întocmește PNGD au informat comisia asupra modificării abordării la nivel regional a Planului de Gestionare a Deșeurilor, în sensul că fiecare județ își va gestiona deșeurile pe raza administrativ teritorială. Se confirmă astfel afirmațiile reprezentanților PSD Sibiu, prin care anunțam modificarea PNGD și realizarea dezideratului de a avea în județul Sibiu o stație mecano-biologică proprie de tratare a deșeurilor, inclusiv prin accesarea de fonduri europene”, au scris reprezentanții PSD Sibiu la acel moment. Cu câteva zile înainte, chiar ministrul Mediului certifica acest lucru. Planul a fost modificat, iar Sibiul va avea propria staţie de tratare mecano-biologică, în urma mai multor întrevederi pe care Trif le-a avut cu vicepremierul Graţiela Gavrilescu.

Gavrilescu, dezamăgită de Cîmpean

În septembrie, Trif și consilierii judeţeni Cătălin Stanciu şi Dan Cermonea au avut o ultimă întâlnire cu Grațiela Gavrilescu pe această temă, întrevedere în urma căreia ministrul a confirmat faptul că judeţul Sibiu va avea în Planul Naţional de Gestiune a Deşeurilor propria staţie de tratare mecano-biologică, anunța biroul de presă al organizației județene PSD Sibiu, într-un comunicat de presă. Astfel, Sibiul îşi va putea asigura gestiunea integrată la nivel de judeţ, evitându-se creşterea taxei de salubritate pentru cetăţeni și, conform estimărilor făcute chiar de preşedintele Consiliului Judeţean, se vor economisi aproximativ 1,7 milioane de euro anual. „Sunt dezamăgită de atitudinea doamnei Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, care, în locul dialogului şi al colaborării instituţionale, a preferat demagogia, atacurile nefondate şi mincinoase, proferate în spaţiul public”, a declarat vicepremierul Grațiela Gavrilescu, la sfârşitul întâlnirii, potrivit sursei citate. Bogdan Trif a reamintit că, în varianta iniţială, planul prevedea ca deşeurile din Sibiu să fie transportate, pentru tratare, în judeţul Alba, situaţie ce ar fi generat costuri suplimentare și, implicit, creşterea taxei de salubritate. Delegația din Sibiu a avut discuții și cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Laurenţiu Neculaescu, şi cu Cosmin Teodoru, director în cadrul aceluiaşi minister. Ambii au declarat că decizia a fost luată în ultima şedinţă a grupului de lucru pentru Planul Naţional de Gestiune a Deşeurilor, fiind informat în acest sens şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*