Canicula cauzează mai multe accidente rutiere grave decât gerul sau viscolul, avertizează poliţiştii sibieni

Inspectoratul de Poliție al județului Sibiu le atrage atenţia şoferilor să circule prudent şi să se protejeze de caniculă, întrucât atât studiile, cât şi statistica locală arată că numărul celor decedaţi în urma accidentelor rutiere care au loc vara este de două ori mai mare decât al celor care au murit iarna pe drumurile din judeţ. 

„Am făcut o comparaţie vara trecută, perioada iunie-august 2016, cu perioada decembrie 2016-februarie 2017 şi au fost mai multe accidente grave vara – 48, soldate cu 14 morţi şi 46 de răniţi grav, faţă de iarnă, când au fost 43 accidente grave, soldate cu 7 morţi, deci jumătate faţă de vara, şi 50 de răniţi grav”, a precizat astăzi, pentru AGERPRES, Elena Welter, purtător de cuvânt al Poliţiei Sibiu.  Canicula cauzează mai multe accidente rutiere grave decât gerul sau viscolul, potrivit unor studii de trafic, a menţionat sursa citată.

„Vremea caniculară nu este deloc prietenoasă cu şoferii şi pasagerii autovehiculelor, dar nici cu pietonii, studiile de trafic realizate fiind de comun acord asupra faptului că pe timp de caniculă se produc mai multe evenimente rutiere cu consecinţe grave decât pe timp de ger sau viscol”, se arată într-un comunicat de presă remis de către IPJ Sibiu.

Poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi, printre altele, ca înainte să plece la drum, să se asigure că funcţionează sistemul de răcire şi cel de climatizare sau că presiunea din pneuri este cea indicată. Un alt sfat este ca şoferii să folosească parasolare pe geamurile laterale spate. Şoferilor le este recomandat să folosească şi ochelarii de soare.

„Înainte de a pleca la drum, efectuaţi o verificare tehnică elementară a stării autovehiculului; Asiguraţi-vă că sistemele de răcire, iluminare, frânare sunt în stare foarte bună de funcţionare; Asiguraţi-vă că presiunea din pneuri este cea indicată. Ţineţi cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanţe mai lungi şi viteze mari, creşte considerabil riscul ca pneul să explodeze; Asiguraţi-vă că sistemul de climatizare funcţionează în parametri optimi; Sub nicio formă nu lăsaţi copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiţi din auto; Folosiţi parasolare pe geamurile laterale spate îndeosebi pentru protecţia copiilor. Aveţi în vedere faptul că partea din spate a habitaclului are întotdeauna o temperatură mai mare decât partea din faţă. Astfel, asiguraţi-vă că sistemul de climatizare este fixat corect şi util pentru toţi ocupanţii maşinii; Dacă pe parcursul călătoriei simţiţi/vedeţi fum ieşind de sub capota maşinii, trageţi urgent pe dreapta într-un loc sigur, opriţi motorul, coborâţi, scoateţi din maşină toţi pasagerii şi îndepărtaţi-vă de auto. Nu încercaţi să deschideţi imediat capota, întrucât riscul de aprindere este foarte ridicat. Apelaţi obligatoriu la un service specializat. În cazul în care sunt persoane rănite, apelaţi 112”, conform unui comunicat al poliţiei sibiene.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*