Carabulea și fiul său, puși în libertate de judecătorii Curții de Apel Alba Iulia. Apărarea patetică a avocatului său: „Nişte inconştienţi vor să aducă un întreg sistem de investitori români la pământ”

Omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său, Oprea, şi alţi trei inculpaţi arestaţi în dosarul Carpatica Asig au fost puşi în libertate, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a admis vineri contestaţiile formulate de aceştia împotriva încheierii Tribunalului Sibiu. Hotărârea CA Alba Iulia este definitivă.

Purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, pentru AGERPRES, că instanţa a admis contestaţiile formulate de cei cinci inculpaţi – Ilie Carabulea, Oprea Carabulea, Angela Toncescu, Liviu Stoicescu şi Gheorghe Năşărău – împotriva încheierii Tribunalului Sibiu, a desfiinţat încheierea penală atacată şi a procedat la o nouă judecată. Instanţa a respins propunerea de arestare preventivă a celor cinci inculpaţi şi a dispus punerea de îndată în libertate dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. În ceea ce le priveşte pe Maria Coşa şi Georgeta Crideanu, CA Alba Iulia a înlăturat măsura arestului la domiciliu dispusă de Tribunalul Sibiu. CA Alba Iulia respins, de asemenea, contestaţia formulată de DIICOT.

Şedinţa de judecată a durat peste cinci ore, iar judecătorul a deliberat aproximativ o oră.

Curtea de Apel Alba Iulia a amânat pentru vineri, la cererea avocaţilor, judecarea contestaţiilor formulate, în dosarul Carpatica Asigurări, împotriva deciziei Tribunalului Sibiu prin care a fost admisă arestarea preventivă a omului de afaceri Ilie Carabulea, a fiului său, Oprea, şi a altor trei inculpaţi.

Inculpaţii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Tribunalul Sibiu a decis, sâmbătă seara, arestarea preventivă pentru 30 de zile a omului de afaceri Ilie Carabulea, a fiului său, Oprea, şi a altor trei inculpaţi din dosarul Carpatica Asigurări. Faţă de inculpaţii Maria Coşa şi Georgeta Crideanu, Tribunalul Sibiu a respins propunerea formulată de către D.I.I.C.O.T cu privirea la luarea măsurii arestării preventive şi a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Ilie Carabulea, fiul său Oprea şi alte cinci persoane – Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Gheorghe Nasărău, Maria Coşa şi Georgeta Crideanu sunt inculpaţi în dosarul Carpatica Asigurări, acuzaţiile fiind constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, evaziune fiscal şi spălare de bani. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 70 milioane de lei.

Săptămâna trecută, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, au efectuat 13 percheziţii pe raza judeţelor Sibiu, Ilfov şi a municipiului Bucureşti, atât la domiciliile suspecţilor, cât şi la sediile unei firme de asigurări.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu au fost audiate 27 de persoane.

Potrivit unor surse judiciare, la sfârşitul anului 2014 – începutul anului 2015, Oprea Carabulea (împuternicitul lui Ilie Carabulea), Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa şi Angela Toncescu au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmăreau protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asigurări şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România.

Joi, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a preluat temporar conducerea Carpatica Asig, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Avocat: „Arestarea lui Carabulea este încă un argument de a împiedica privatizarea companiei Carpatica Asig”

Avocatul Cătălin Dancu, unul dintre apărătorii lui Ilie Carabulea, susţine că nu este o întâmplare faptul că omul de afaceri a fost arestat tocmai acum, cu câteva zile înainte de a fi semnat contractul de privatizare al companiei Carpatica Asig, acesta spunând că ‘nişte inconştienţi’ vor să ‘aducă un întreg sistem de investitori români la pământ’. ‘Eu cred, fără putinţă de tăgadă, că nişte inconştienţi vor să aducă, din punctul meu de vedere, un întreg sistem de investitori români la pământ. Nu e nimic întâmplător ce se întâmplă astăzi. Nici cu Ioan Niculae, nici cu Ion Neculaie, de la Braşov, nici cu Ilie Carabulea. Cred că suntem în momentul în care trebuie să distrugem tot ceea ce s-a putut construi. Omul acesta a construit – cel puţin în zona Ardealului cred că este de notorietate ceea ce a putut face. Sunt 6.000 de oameni care muncesc în companiile lui Carabulea. Poate unii vor să vină să ia pe nimic ce au construit alţii şi atunci s-au găsit aceste manevre, în condiţiile în care conducerea unei societăţi, a unei bănci şi a unui grup de firme de o asemenea factură nu o face un singur om’, a declarat, vineri, Cătălin Dancu, la Curtea de Apel Alba Iulia, la finalul şedinţei în care s-au judecat contestaţiile depuse în dosarul Carpatica Asig, citat de Agerpres.
Întrebat din ce sferă ar proveni acei ‘inconştienţi’, cum i-a denumit avocatul, Dancu a răspuns că ‘începând din zona justiţiei, continuând cu zona financiară, bancară, a ASF-ului chiar’.
Dancu a susţinut că, dacă lucrurile ar fi fost atât de grave, procurorii DIICOT ar fi trebuit să intervină încă din iunie 2015, când ar fi fost sesizaţi. ‘Actele care sunt depuse nu sunt făcute peste noapte. Ele există de luni de zile. De ce se evaluează acum? Haideţi să o spunem pe drept. Investitorul străin care trebuia să vină la Carpatica şi să cumpere compania, pe o sumă de 80 de milioane de euro, trebuia să semneze acordul de privatizare exact peste o săptămână. Eu cred că nu e o coincidenţă faptul că această arestare este încă un argument de a împiedica privatizarea companiei Carpatica Asig, la un asemenea nivel de eficienţă. Este şi ăsta un joc în piaţa concurenţială, cu costurile pe care le vedeţi’, a declarat avocatul.
Cătălin Dancu a opinat că dosarul Carpatica Asig este un ‘copy – paste’ al celui privind ASF. ‘Adică, exact ce s-a întâmplat în dosarul de la Bucureşti, aici este reluat de procurorii DIICOT de la Sibiu cu câteva nuanţări. Deci nu-i nimic spectaculos sau nou în această cauză. Nu am înţeles şi nu înţelegem încă forma pentru care acest dosar a fost repus. Problemele sunt cunoscute din 2015, din luna iunie. Noi suntem în martie 2016. Nu vă puneţi întrebarea obiectivă de ce nu s-a cerut arestarea domniei sale în altă dată decât cea de acum?’, a întrebat avocatul omului de afaceri.
Dancu a mai spus că Ilie Carabulea ar putea fi cercetat şi sub control judiciar. ‘Eu cred că, în mod normal, aşa cum Bucureştiul a soluţionat un proces la fel de complex cu Carabulea sub control judiciar, cred că se poate face acelaşi lucru şi la Alba şi Sibiu. Nu cred că aţi văzut ca vreodată Carabulea să nu răspundă chemării DNA’, a declarat avocatul.
Cătălin Dancu a susţinut că omul de afaceri ar fi nevinovat şi pentru că în perioada în care este acuzat că ar fi ‘interferat’ într-un grup infracţional, Ilie Carabulea era deja monitorizat într-un alt dosar. ‘Deci, era atât de verificat şi de urmărit, încât orice mică greşeală făcută l-a costat reîncarcerarea. E de notorietate publică. Cum putea Carabulea în această situaţie să facă parte dintr-un grup infracţional de factura celui pe care-l avem aici, culmea, în aceeaşi perioadă în care fie a fost arestat, fie a fost în arest la domiciliu, fie a fost monitorizat’, a conchis avocatul Cătălin Dancu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*