Liceeni sibieni vor avea acces mai uşor la programele de consiliere şi orientare în carieră, începând de anul viitor.

„Caravana Carierei” a ajuns în această săptămână şi la Sibiu, unde liceenii de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi cei de la Grupul Şcolar „Henri Coandă” au avut ocazia să primească sfaturi de la specialiştii implicaţi în proiect. „Sibiul este al 16-lea judeţ în care ajungem. În cadrul întâlnirilor, le-au pus la dispoziţie tinerilor din anii terminali diverse materiale informative, iar după două zile de seminarii au fost testaţi. Cei mai buni 25 dintre ei vor fi premiaţi cu câte un notebook şi un abonament gratuit timp de un an de zile. Până în prezent, 5.600 de tineri din întreaga ţară au fost consiliaţi, iar feedback-ul este unul pozitiv şi peste 90% dintre ei doresc să rămână şi să muncească în România”,

a precizat Dumitru Costin, managerul proiectului şi totodată preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS). Proiectul a fost iniţiat în parteneriat cu Universitatea Româno-Germană din Sibiu, Technical Training SRL şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema SA.

 

 

Centru regional

 

Întâlnirile se vor concretiza în opt centre regionale de consiliere şi orientare în carieră. „În regiunea Centru, am ales Sibiul pentru a găzdui centrul pentru tineri la Casa Corpului Didactic de pe strada Turismului. Aici vor fi oferite serviciile unor experţi în consiliere şi orientare în carieră informaţii pentru a alege un drum cât mai corect în orientarea spre facultate, programe de formare continuă, precum şi oferte de locuri de muncă în timp real. De asemenea, în cadrul acestor centre, tinerii vor avea acces la consultanţă juridică şi fiscală, pentru că ştiu foarte puţine lucruri despre aceste domenii şi sunt victime sigure atunci când intră pe piaţa muncii”, a apreciat Costin.

 

Iniţiativă salutară

 

Platforma de mediere pe piaţa muncii va fi lansată în luna februarie, iar centrele regionale vor deveni operaţionale din a doua jumătate a lunii ianuarie. Iniţiativa BNS a fost salutată şi de prefectului Sibiului, Ovidiu Sitterli, care este de părere că „în momentul de faţă, asistăm la o ruptură între pregătirea profesională şi realitatea de pe piaţa muncii. De aceea, «Caravana Carierei» este un instrument foarte util pentru tineri şi pentru piaţa muncii”.

Spune-ți părerea!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*