Cartonaşele salvează vieţi


Peste 1.000 de sibieni au ales să parcurgă Testul Cartonașelor în cadrul campaniei de prevenție a riscului cardiovascular SOS Cardio. Fundația Română a Inimii a prezentat, în această săptămână, primele rezultate ale campaniei de educare a populației.

Testul Cartonaşelor este compus din 10 întrebări şi poate fi parcurs şi telefonic, sub îndrumarea unui medic

Testul Cartonaşelor este compus din 10 întrebări şi poate fi parcurs şi telefonic, sub îndrumarea unui medic

 

La mai puțin de un an de la lansare, campania SOS Cardio a trimis la doctor aproximativ 10% dintre românii care au realizat Testul Cartonașelor. Conceput ca un joc interactiv de cărți, acest instrument evaluează eficient riscul cardiovascular, în urma răspunsurilor la 10 întrebări privind factorii de risc: genul masculin, vârsta, obezitatea, fumatul, sedentarismul, hipertensiunea arterială, colesterolul, stresul, ereditatea și diabetul zaharat. Primele rezultate arată faptul că peste 63.500 de persoane au realizat acest test, iar factorii de risc cei mai des întâlniți au fost stresul – 80%, hipertensiunea – 50% și obezitatea – 30%.

 

Record negativ

 

Dintre cei 63.538 de „pacienți“, 14.000 au fost din București și peste 49.500 din țară, printre care și peste 1.000 de sibieni. Țara noastră ocupă un loc nedorit fruntaș în topul deceselor din cauze cardiovasculare din lume. Studiile recente arată că doi din trei români mor prin boli cardiovasculare, iar unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. „România ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce privește speranța de viață, românii trăind cu 10 ani mai puțin decât cetățenii altor țări, din cauza bolilor cardiovasculare. De obicei, doctorii dau doar ani vieții. Noi vă ajutăm să dați și viață anilor“, susţine prof. dr. Dan Gaiță, președintele Fundației Române a Inimii.

 

SOS Cardio „Atenţia risc cardiovascular!“ continuă

Fundaţia Română a Inimii doreşte să continue această iniţiativă. Campania lansată anul trecut, în luna mai, a luat naștere dintr-o îngrijorare justificată: potrivit statisticilor, în 2020, boala cardiovasculară va deveni „ucigaşul nr. 1“ la nivel mondial, depăşind bolile infecţioase. Ceea ce pentru mulţi înseamnă o banalitate – fumatul, sedentarismul sau stresul – se acumulează şi defineşte riscul cardiovascular al fiecăruia, iar medicii au înţeles că trebuie să-şi îndrepte atenţia şi spre cei care prezintă un nivel scăzut al acestor factori. „A controla riscul cardiovascular înseamnă să poţi prelungi speranţa de viaţă cu cel puţin 10 ani“, subliniază prof. dr. Dan Gaiţă. Bărbaţii sunt mai predispuşi la bolile cardiovasculare după vârsta de 45 de ani, iar femeile după instalarea menopauzei, în jur de 55 de ani.

 

Încearcă şi tu!

 

Testul Cartonaşelor rămâne în continuare disponibil pe site-ul www.soscardio.ro sau la numărul de telefon gratuit 0800 070 777, acolo unde un medic specialist vă va ajuta să îl parcurgeţi.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*