Casa din Sibiel în care s-a născut academicianul Andrei Oţetea a fost mistuită de flăcări, vineri, după ce a fost lovită de un fulger. Patru maşini de pompieri au încercat să domolească flăcările care au cuprins şi şura plină de fân a gospodăriei. Focul a fost stins cu mari eforturi, însă etajul casei s-a transformat în scrum.
Imobilul în care s-a născut celebrul istoric a fost vândut de moştenitori, el fiind acum în proprietatea unor localnici.
Istoricul Andrei Oţetea s-a născut în 1894, într-o familie de ciobani. A făcut liceul la „Andrei Şaguna” în Braşov, unde i-a avut colegi pe D. D. Roşca, Lucian Blaga şi Nicolae Colan, viitorul mitropolit al Ardealului. A studiat la Sorbona limbile italiană şi franceză şi a urmat, în paralel, cursurile Şcolii de Ştiinţe Politice. Alături de mari personalităţi ale vremii, și-a început cariera universitară la Iaşi. Aici a ocupat succesiv posturile de conferenţiar, docent şi profesor titular. Între anii 1935-1947, a fost rector al Universităţii din Iaşi şi, din 1939 până în 1947, cu unele întreruperi, a fost director al Teatrului Naţional din Iaşi.
La 1 februarie 1947, a devenit titular al catedrei de istorie universală la Universitatea din Bucureşti şi prorector al acesteia. În 1955 a devenit membru al Academiei Române, a fost preşedinte al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, vicepreşedinte al Academiei Latine din Paris şi membru al Societăţii de Istorie modernă a Franţei şi a fost distins cu titlul de „Om de Ştiinţă Emerit”.
Andrei Oţetea a murit la 21 martie 1977, la Paris, şi a fost înmormântat în satul natal, Sibiel, la 28 martie 1977.