Casa de Comerț Balcanică a ajuns și în regiunea Centru

Filiala Sibiu a Casei de Comerț Balcanică – regiunea economică VII Centru a fost lansată oficial, aseară, la hotel Ramada.

Totodată, a fost prezentată și echipa de conducere a noului for economic pentru Sibiu, formată din: Ioan Gligor, președintele filialei Sibiu, Elena Cernea, președintele Curții de Arbitraj, și Horațiu Marin, decanul Corpului de Arbitri. Printre avantajele propuse membrilor Casei de Comerț Balcanică se numără: reprezentare și susținere a intereselor în raporturile cu autoritățile din țară și cu organisme specializate din străinătate; participare la misiunile economice, târgurile, expozițiile, seminariile, simpozioanele și alte manifestări comerciale organizate de Casa de Comerț Balcanică; participare la întâlniri cu oameni de afaceri din țară și străinătate; consultanță, informare și asistență de specialitate în probleme legate de desfășurarea activității comercianților.

Avantajele arbitrajului comercial

Horațiu MARIN

Horațiu MARIN

Un rol important în cadrul Casei de Comerț Balcanice îl are Tribunalul Arbitral. Acesta trebuie să pronunţe hotărârea în termen de cel mult 6 luni. Tribunalul poate dispune, pentru motive temeinice, prelungirea termenului, o singură dată, cu cel mult 3 luni. Principalul avantaj este soluționarea rapidă a litigiilor, în maxim o jumătate de an. Taxa arbitrală se achită o singură dată și nu pentru fiecare cale de atac în parte, așa cum se întâmplă în cazul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată (recurs, apel). Taxele de arbitraj sunt aplicate procentual la valoarea obiectului litigiului. De asemenea, în arbitrajul instituţionalizat, taxa arbitrală include şi onorariile arbitrilor. Alte avantaje se leagă de posibilitatea alegerii arbitrilor, confidențialitatea dosarului litigiului și a dezbaterilor în cauză (ședințele de judecată nu sunt publice). Totodată, hotărârile sunt definitive și obligatorii. „Termenul de soluționare a litigiilor este unul cu mult mai scurt față de cel din instanțele de judecată. Practic, litigiul poate fi soluționat imediat după finalizarea tuturor actelor de procedură. De asemenea, cheltuielile sunt mai mici față de instanțele judecătoreşti“, a precizat Horațiu Marin.

(Cosmin PAL)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*