Cătălin D. Constantin: „Un oraș poate fi citit așa cum citești o carte”

Până duminică, 15 aprilie, Librăria Habitus găzduiește o expoziție alcătuită din fotografii realizate pe parcursul călătoriilor lui Cătălin D. Constantin prin piețele Europei.

Cătălin D. Constantin și-a lansat cartea „Orașe în rezumat” la Habitus, zilele trecute, alături de arhitectul Alexandru Găvozdea, președintele OAR filiala Sibiu-Vâlcea, și istoricul Cezar Petre Buiumaci. „Orașe în rezumat” spune, în 500 de pagini de grafică excelentă, cu fotografii glossy și profesioniste, povestea piețelor urbane din Europa. Multe din imagini sunt realizate cu ajutorul unei drone, iar cartea conține informații bine documentate dobândite, în mare parte, călătorind și observând.

Cum s-a născut proiectul

Interesul său pentru piețe a început cu doi ani în urmă, când antropologul Cătălin D. Constantin s-a înscris la un doctorat, la Facultatea de Arhitectură. „Această carte s-a născut din nevoia de a cunoaște orașele. Oamenii modifică structurile, clădirile orașelor, iar orașele îi modifică pe oameni.  Un oraș poate fi citit așa cum citești o carte”, spune el cu ocazia lansării de la Sibiu. De aici pleacă teza de doctorat din care a ieșit acest proiect, care inițial era construit doar în jurul Bucureștiului, unde se pune problema lipsei unor piețe urbane în adevăratul sens al cuvântului. „Dacă ești în spațiul respectiv, detaliile structurale ale locului pot fi chei de descifrare a istoriei acelui loc”, mai spune autorul. Și chiar a testat acest lucru, călătorind prin orașe ale căror istorii nu le cunoștea în detaliu.

Cartea conține, așadar, imagini și istorii ale piețelor celebre, cum ar fi piața San Marco, din Veneția, dar și piețe aproape necunoscute, precum cele de pe teritoriile locuite de aromâni din Munții Pindului. Un detaliu grafic interesant este faptul că, pe măsură ce răsfoiești paginile, imaginea se întunecă treptat, datorită faptului că autorul a vrut să redea efectul trecerii lente a timpului din piețe. „Dacă pe străzile unui oraș timpul trece repede, în piețe viața se scurge mai degrabă lent”, a conchis Constantinescu.

Carte de vizită

Cătălin D. Constantin este editor de carte și predă cursuri de etnologie și antropologie la Facultatea de Litere de la Universitatea din București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă ale unor personaje anonime, pe care le-a colecționat. Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“, o lectură culturală și antropologică a piețelor publice ale orașelor din Europa. A realizat mai multe expoziții de fotografie, în țară și străinătate.


Cătălina STANISLAV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*