Ce facem de Florii?

Satele din împrejurimile Sibiului păstrează cu sfințenie tradiția de Florii. Pentru orășeni, expozițiile și concertele muzicale din aceste zile sunt dedicate marii sărbători creștine.

AcapellaObiceiurile specifice sărbătorilor pascale încep, la Sibiu, încă din sâmbăta Floriilor. La Săliște, în capitala Mărginimii, se organizează chiar o procesiune unde alaiul copiilor conduși de preot aduce în biserică abia înverzitele crengi de salcie. Împărțirea de sălcii la biserică se practică și pe Valea Hârtibaciului, precum și în Țara Oltului. Tot în zona noastră, în sâmbăta Floriilor, femeile coc plăcinte, pe care le dau de pomană săracilor, iar fetițele practică obiceiul numit „Lăzărelul“. Toată lumea merge la biserică cu crengi de salcie care, odată sfinţite, sunt duse în cimitir, aşezate în case sau în grajdurile animalelor, pentru a aduce belşug. „Există credinţa că ramurile de la Florii aduc rodire şi belşug oriunde ar fi aşezate – în grădini, pe ogoare, în livezi, în staule, coteţe, stupi. Crengile de răchită sau de salcie aduse de la biserică se păstrează la icoane ori sub streşinile caselor şi se aprind când trebuie alungaţi norii aducători de grindină. Tinerele fete culeg diferite flori şi rămurele de măr înflorit pentru a fi ferite de rele şi iubite de feciori“, explică specialiștii Complexului Naţional Muzeal „Astra“.

Expoziție de tradiție

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu organizează, sâmbătă și duminică, în 4 și 5 aprilie, între orele 10-18, la sediul instituției din Sibiu, str. Hipodromului nr. 2A, cea de-a 19-a ediție a expoziției de flori „De Florii”. Devenită o tradiție în Sibiu, expoziția de anul acesta reunește 11 specialiști în arta floristică și producători de flori, iar în premieră vor fi expuse și tablouri cu tematică florală, ale talentatei artiste Oana Bogorin. „Flori în ghivece, flori în aranjamente tematice, tablouri cu flori – aceasta este oferta pentru sibienii care vor călca pragul agenției noastre, de sărbătoarea Floriilor. Exponatele admirate vor aduce primăvara în sufletele și în casele tuturor, dând culoare sfintelor sărbători pascale”, afirmă Bogdan Trif, directorul executiv al APM Sibiu.

Intrare liberă

Grupul vocal Acapella revine la Sibiu pentru al optulea an consecutiv, cu bucuria de a încânta și de această dată publicul, prin cele două concerte devenite deja tradiționale, cu ocazia sărbătorii Floriilor, la care melomanii vor avea acces gratuit. Programul conține partituri de Haendel, Mozart, Gheorghe Cucu sau Paul Constantinescu. Primul concert va avea loc în Catedrala Mitropolitană, începând cu orele  11.30, iar cel de al doilea, în Biserica Ursuline, începând cu orele 19.00. În cadrul concertului de seară, Acapella îl va avea ca invitat pe naistul sibian Radu Nechifor. „Vocile cristaline și naiul se vor îmbina în armonia partiturilor special alese pentru sărbătoarea Floriilor, în decorul și acustica perfectă a Bisericii Ursuline“, promite dirijorul George Miron.

Duminica Floriilor

În duminica în care tradiția creștină amintește că Domnul a intrat în Ierusalim, în popor se spune că,  dacă orăcăie broaştele, vara va fi frumoasă. De altfel, cum este vremea de Florii, așa va fi şi de Paşti. Pentru cei care postesc, duminică este dezlegare la peşte. Acum se aduc acasă crengile sfiinţite de salcie şi se pun la icoană, pentru că sunt bune de leac, se aerisesc hainele și se plantează pomi roditori care se vor prinde bine.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*