Ce ne așteaptă după 15 mai? Iohannis a răspuns!

Când vom reveni la viața normală? Nici experții nu știu, spune Iohannis!


„Putem să tragem destul de multe concluzii statistice, aș începe prin a remarca că, în această epidemie, autoritățile, împreună cu medicii și românii, au obținut rezultate notabile. Românii au dovedit că au simț civic, maturitate. Însă, se discută foarte mult despre măsurile de relaxare. Sigur, vom ajunge și acolo. Eu am menționat că după 15 mai anumite restricții vor fi reduse, dar trebuie să fim foarte atenți, nu am atins maximul în România, o relaxare prematură ar fi fundamental greșită, ar putea distruge toate rezultatele de până acum”, a declarat Klaus Iohannis, astăzi, la Cotroceni.

„N-ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate? Eu sunt convins că românilor le-a fost greu să-și reducă de pe o zi pe alta viața. (…) Pericolul nu a trecut, este nevoie în continuare de maximă atenție. Nu înseamnă că revenim la viața noastră normală înainte de epidemie, 15 mai nu înseamnă o revenire la normalitate. În realitate, experții nu spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală”, a mai spus șeful statului, făcând referire la o statistică prezentantă în cadrul conferinței de presă.

Vor mai avea loc marile festivaluri din România în 2020?

„Nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte trei, nu vom putea ieși la restaurant sau la mall, nici măcar să plecăm din localitate, decât dacă avem un motiv foarte serios. În majoritatea unităților, fie ele comerciale sau de stat, la ușă va fi cineva care ne va măsura temperatura, să nu permită accesul persoanelor bolnave, ele reprezintă un risc. Marile festivaluri, probabil, nu vor avea loc în acest an, nu putem risca să avem adunați atâția oameni la un loc. Competițiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori”, a explicat Klaus Iohannis.

Parlamentarii PSD „se cațără pe spaimele oamenilor”, spune Iohannis

Șeful statului a precizat că, în contextul pandemiei de coronavirus, asistă la „un spectacol sinistru” în Parlamentul României, alimentate de „măsurile populiste” ale parlamentarilor PSD. Iohannis a declarat că, în timp ce țara se luptă cu noul coronavirus, parlamentarii social-democrați „se cațără pe spaimele oamenilor și votează legi inaplicabile pentru a câștiga capital electoral”

„Este ceva jalnic, a fost o serie de gesturi iresponsabile în Parlament, transformate în acte normative care apasă asupra bugetului public, aflat oricum sub un stres enorm. (…) Prin acest comportament compromit viitorul generațiilor de români care vin după noi, nu voi tolera niciodată așa ceva!”, a precizat Iohannis.

După starea de urgență, stare de alertă!

Guvernul și Președintele analizează ipoteza declarării stării de alertă după data de 15 mai, când expiră starea de urgență instituită prin decret de Klaus Iohannis.

Este o măsură necesară pentru a putea fi menținute, legal, unele dintre restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, cum ar fi închiderea restaurantelor și a altor domenii de activitate cu public.

Surse din Guvern au declarat că mâine premierul Ludovic Orban va merge la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele detaliile legate de ceea ce urmează după 15 mai, când se așteaptă o relaxare a restricțiilor impuse până acum prin ordonanțele militare, informează Digi24.

Ce urmează după 15 mai?

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, deja, că după data de 15 mai, când expiră decretul privind prelungirea stării de urgenţă, restricțiile de circulație vor fi ridicate, însă, în spațiile publice închise și în transportul în comun, toți românii vor fi nevoiți să poarte mască.

În această seara, la ora 19, are loc și ședința conducerii PNL, pe același subiect. Miniștrii și liderii județeni ai partidului discută detaliile pentru ceea ce urmează după 15 mai.

Varianta stării de alertă este „în analiză”. „Nu am luat nicio decizie, suntem în evaluări, funcție de evoluția situației”, au explicat surse guvernamentale.

Ce este starea de alertă?

Potrivit legii, starea de alertă „se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență”.

Conform OUG nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

Starea de alertă nu trebuie aprobată de Parlament. Ea se aprobă prin hotărâre, de către CNSSU, cu avizul premierului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*