Ce ne face fericiți?

Toți ne dorim să fim fericiți și, dacă v-aș întreba ce anume înseamnă asta, fiecare ar putea aduce răspunsuri proprii, bazate pe experiențe anterioare, pe contextul de viață în care se află, pe dorințe și visuri mai vechi sau mai noi.

Oana VASIU |
psiholog clinician, master în psihoterapie analitică

Dacă v-ați gândit că fericirea nu este adusă de succesul avut pe site-urile de socializare sau de bani, aveți dreptate. Studiile arată că nici faima, succesul profesional sau social nu sunt cheia obținerii fericirii. Deși suntem învățați încă de mici că este important să învățăm mult pentru a avea un loc de muncă bun și bine plătit, să ne concentrăm atenția pe ceea ce avem de făcut, să fim ordonați sau să ne purtăm civilizat și elegant cu ceilalți, nici aici nu este răspunsul. Dincolo de toate acestea, există anumite lucruri care sunt la fel de importante pentru noi toți, indiferent de contextul de viață, de istoricul nostru, de personalitate, de continentul pe care ne aflăm sau de nivelul de educație.

„Relațiile bune ne asigură o viață sănătoasă și fericită”, spune Robert Waldinger, psihiatru, profesor de psihiatrie la Harvard, cercetător și coordonator al celui mai îndelungat studiu asupra aspectelor care ne oferă o viață bună.

Acest studiu s-a desfășurat pe 75 de ani (începând din anul 1938), a avut peste 700 de participanți care au fost urmăriți de-a lungul vieții, pe toate aspectele sale. La fiecare doi ani au fost intevievați referitor la calitatea vieții, incluzând aspect ce țineau de calitatea relațiilor de prietenie, familie și de cuplu, satisfacția profesională și activitățile sociale, iar la fiecare cinci ani au trecut prin investigații medicale cât mai complete, incluzând analize de sânge și urină, ecocardiograme etc.

Rezultatele acestui studiu sunt asemănătoare altor studii mai puțin extinse și ne aduc răspunsuri complexe referitoare la calitatea vieții, la longevitate și la factorii cei mai importanți în menținerea sănătății și a fericirii.

Ne putem aștepta ca moștenirea genetică sau o alimentație foarte sănătoasă să primeze ca importanță, însă observațiile cercetătorilor din cadrul acestui studiu se îndreaptă către calitatea relațiilor ca fiind baza unei veți sănătoase. Evident, genele sunt importante, o alimentație sănătoasă și echilibrată este și ea importantă , împreună cu un consum scăzut de țigări și alcool, însă bucuria dată de relațiile apropiate este cea care susține organismul o perioadă cât mai îndelungată, influențându-ne puternic sănătatea. Astfel, cercetătorii au observat cu surprindere faptul că un factor predictor pentru o bătrânețe fericită a fost calitatea relațiilor de cuplu din perioada vârstei de 40-50 de ani. Persoanele care au avut căsnicii fericite, care s-au îngrijit mai degrabă de calitatea relațiilor lor, au fost cele care, spre finalul studiului, au avut în general o bătrânețe mai sănătoasă și mai fericită.

Calitatea relațiilor a avut un mare impact și asupra sănătății mentale, psihiatrul Robert Waldinger declarând chiar că „singurătatea omoară. Este la fel de puternică precum fumatul sau alcoolismul”. S-a observat faptul că persoanele singure au suferit de mai multe boli fizice, iar starea lor psihică a fost ușor influențabilă de contexte și factori externi, în timp ce personele fericite în relațiile apropiate au avut un psihic mai echilibrat și mai solid, putându-se concentra cu mai mare ușurință pe soluții, atunci când apăreau probleme externe. De asemenea, persoanele care aveau o relație de cuplu stabilă și de încredere, și relații de prietenie apropiate, calde, suportive, cu interacțiune directă și constantă, pe lângă faptul că au fost mai sănătoase fizic și psiho-emoțional în anii următori, au avut și mai mult succes profesional, cu o capacitate de concentrare mai mare, o memorie mai bună, chiar și câștigul financiar fiind mai crescut.

Studiul a avut parte de mai multe echipe de cercetători de-a lungul timpului, iar unul dintre conducătorii lui a fost psihiatrul Gorge Vaillant. El a observat faptul că „atunci când a început studiul, nimănui nu îi păsa de empatie sau atașament. Însă cheia îmbătrânirii sănătoase este relațiile, relațiile și iar relațiile” (citat în The Harvard Gazette, nr. 4/2017). Din observațiile sale, factorii care determină o viață lungă și sănătoasă sunt activitatea fizică, alimentația echilibrată, consumul cât mai scăzut de alcool și tutun, o greutate echilibrată, o căsnicie durabilă, educația și mecanisme mature de a gestiona problemele apărute de-a lungul vieții.

O altă observație a lui a fost aceea că persoanele care au avut o adolescență și tinerețe agitată, au ajuns să îmbătrânească frumos, în timp cei persoanele care și-au trăit adolescența și tinerețea ca niște staruri, au ajuns să fie depresive și cu diverse adicții, având o bătrânețe agitată și nefericită.

În concluzie, ce putem învăța din acest studiu ce s-a extins pe aproape 80 de ani și a avut parte de nu mai puțin de 4 conducători? Se pare că esența fericirii, sănătății și a longevității se află în calitatea relațiilor noastre. Nu în cantitatea lor, nu în felul în care ceilalți ne percep, ci în felul în care noi ne simțim în aceste relații. O căsnicie stabilă și suportivă, prietenii de calitate și apropiate ar trebui să fie cele mai importante pentru noi, în căutarea fericirii.


Oana VASIU

psiholog clinician, master în psihoterapie analitică

telefon: 0740.074.070

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*