Ce se întâmplă cu cei care vin în România din străinătate? Informații despre deplasări

Autoritățile aduc noi lămuriri despre starea de alertă și ne vorbesc despre cei care se întorc în țară din străinătate, despre felul în care putem circula de azi, etc.

Astfel, o dată cu instituirea stării de alertă, pentru persoanele care vin în România din străinătate, măsura izolării/carantinării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura menționată sau solicită acest lucru pentru a nu-și expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate în spații puse la dispoziție de autorități.

Persoanele care nu respectă măsurile de izolare/carantină la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe această perioadă.

Persoanele aflate în carantină instituționalizată la această dată rămân în carantină în spațiile respective până la încheierea perioadei de 14 zile.

Începând de azi, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu următoarele excepții:

 1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 2. deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
 3. deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
 4. deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
 5. deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
 6. deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
 7. deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie
 8. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 9. deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
 10. deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
 11. deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

One Comment

 1. Au „uitat” sa mentioneze posibilitatea de a se infecta ei si pe altii. Eu cred ca mass-media ar trebui sa investigheze citi din cei infectati si decedati au fost plecati, sau au fost in contact cu persoane infectate. Cred ca acestia ar trebui sa fie „popularizati”, ca vad ca sint o seama de concetateni care trec prin vama, ca prin „brinza”, sau in parcuri la „iarba verde”, dar altfel sint foarte „vocali”. Si daca s-ar imbolnavii doar ei ar fi o cheltuiala medicala importanta, chiar daca ar contribuii la fondul de Sanatate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*