Ceasul bisericii evanghelice de la Șelimbăr va fi reparat de un maestru restaurator din Germania

Turnul bisericii evanghelice din Șelimbăr va avea acoperiș nou și ceasul reparat de un specialist restaurator din Mannheim.

Consiliul Local Șelimbăr a adoptat, la sfârșitul lunii trecute, o hotărâre prin care se alocă o finanțare de 22.700 lei pentru reparația orologiului din turnul bisericii evanghelice din centrul comunei și pentru o învelitoare nouă a acoperișului turnului acestui edificiu.

Deși actuala țiglă de pe turn a fost schimbată ultima oară în 2009, este nevoie de un nou înveliș, din cauză că a fost montat greșit acoperișul existent. „În anii 2008-2009, au fost executate lucrări de reparații la turn, astfel a fost înlocuită învelitoarea de țiglă nouă. Această țiglă are două găuri pentru prinderea ei pe lați. Dintr-o oarecare neglijență, țiglele au fost legate numai cu o singură sârmă și astfel, la presiunea vântului, țiglele sunt smulse din poziția lor, nu cad, dar nu mai asigură din poziția parțial schimbată etanșeitatea învelitorii. Se impune repoziționarea corectă a țiglelor pe întreaga suprafață a acoperișului turnului (…) În cadrul lucrărilor prevăzute a se executa la turnul clopotniță se intenționează repararea, întreținerea și restaurarea ceasului. Lucrările constau în demontarea componentelor ceasului, curățirea suprafețelor cu menținerea vopselei originale, verificarea pieselor ceasului și remontarea în stare de funcționare, asigurarea condițiilor de funcționare pe timp de iarnă și întocmirea unei documentații a lucrărilor executate”, se arată în recomandarea arhitectului Hermann Fabini, referitoare la reparațiile ce se vor executa la turnul bisericii.

Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a aprobat lucrările de renovare și chiar și-a exprimat satisfacția pentru această lucrare. „Soluționarea cererii dumneavoastră este posibilă, chiar ne bucură reparația mecanismului orologiului din turnul bisericii și a învelitorii de țiglă”, se arată într-o adresă transmisă Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu, semnată de directorul Valentin Delcă, fost paroh ortodox al Șelimbărului.

Orologiul va fi reparat de către Allyn Eidsness, maestru ceasornicar, restaurator de orologii și ansamble tehnice istorice din Mannheim, Germania. Acesta a solicitat pentru repararea ceasului și transportul acestuia în Șelimbăr un onorariu de 2.000 de euro, potrivit reprezentanților administrației locale.

Allyn Eidsness | foto: Mannheimer Morgen

Turnul-clopotniță al bisericii fortificate din Șelimbăr a fost ridicat în anul 1804, în locul celui medieval. Aici a fost instalat și un orologiu produs de firma J. Fuchs & Sohn, aflat și acum în vârful turnului.

Un comentariu

  1. in fotografia postata de dvs, in care se mentioneaza ca in foto este Allyn Eidsness , nu se afla amintitul ceasornicar (cunoscut ca si Gacel). Intr-adevar, este ceasornicar in Mannheim, dar in poza apar alte persoane. Allyn Eidsness are in jur de 45 de ani si ne cunoastem personal, fiind de altfel invitat de dansul la Selimbar pentru a vedea rezultatul lucrarii de restaurare (eu ocupandu-ma de aemenea, pe plan local, de astfel de lucrai). Multumesc

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat