Cetăţean de onoare

Primarul Klaus Iohannis i-a înmânat, marţi, , titlul de cetăţean de onoare al municipiului Sibiu profesorului academician pr. dr. Mircea Păcurariu.

Mircea Păcurariu s-a născut în Ruşi, judeţul Hunedoara, la 30 iulie 1932, în familia preotului Ştefan Păcurariu. După absolvirea Liceului Teoretic „Decebal” din Deva, în anul 1951, se înscrie la Facultatea de Istorie din Cluj, de unde este însă exmatriculat datorită originii sociale. În perioada 1952-1956, urmează Institutul Teologic Universitar din Sibiu, apoi cursuri de doctorat, la zi, la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, finalizate cu teza „ Legăturile Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Ţara Românescă şi Moldova în secolele XVI-XVIII“. Între anii 1959-1961, a fost profesor la seminarul teologic din Mănăstirea Neamţ, după care revine la institutul teologic sibian, ca dascăl. După mai bine de 50 de ani de muncă aici, el continuă să îndrume tinerii în metodologia de cercetare, îndeosebi în vederea obţinerii doctoratului.

 

 

Carieră didactică

 

Începând din 1961, viaţa sa este neîntrerupt legată de învăţământul superior teologic din Sibiu, urmând treptele academice de la asistent la profesor, predând istoria Bisericii Ortodoxe Române. În perioada 1992-2000, părintele Păcurariu a fost şi decanul Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna”, nume pe care Institutul Teologic din Sibiu îl poartă din anul 1991. Între anii 1990 şi 1992, a predat şi la Facultatea de Teologie din Iaşi.

 

Autor reputat

 

În paralel cu activitatea didactică, părintele Mircea Păcurariu a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, ce s-a concretizat în zeci de lucrări publicate în volum şi numeroase studii, articole de specialitate şi recenzii, în diverse reviste din ţară şi din străinătate. Dintre cărţile de referinţă, o parte sunt legate direct de Sibiu: „200 de ani de învăţământ teologic la Sibiu, 1786-1986“, apărută în 1987, „Cărturari sibieni de altădată“, în 2002, „Catedrala Mitropolitană din Sibiu 1906-2006“, în 2006. Păcurariu a participat la diverse întruniri cu profil istoric din ţară şi de peste hotare, a fost membru în comitetele de redacţie ale unor prestigioase periodice: „Studii teologice“, „Revista teologică“, „Telegraful Român“ şi „Transilvania“, a coordonat apariţia unor volume scrise de colective de autori, ultimul dintre acestea, „Istoria monahismului ortodox roman“, în trei volume, apărut în acest an.

 

Ambassador al Sibiului

 

Pentru remarcabila activitate bisericească, didactică şi culturală, a fost ales, la 24 octombrie 1997, membru corespondent al Academiei Române, fiind al 16-lea profesor al Institutului Teologic Universitar din Sibiu ce s-a bucurat de această onoare. De asemenea, a fost onorat cu diferite distincţii bisericeşti şi laice: Crucea Patriarhală, ordinul Steaua României în grad de  ofiţer, Crucea Şaguniană etc. Păcurariu a primit şi titlul de Doctor Honoris Causa al câtora universităţi din ţară. „Indiferent unde l-au purtat paşii, Mircea Păcurariu a vorbit din poziţia de dascăl al şcolii teologice sibiene, fiind peste tot identificat cu Sibiul“, a apreciat Iohannis.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*