Cetățenii și decizia publică, în dezbatere la Sibiu

Academia de Advocacy a organizat, în această după-amiază, la Sibiu, un eveniment de responsabilitate civică intitulat „M-am decis să mă implic. Am ce să spun, vreau să fiu ascultat și vreau să mi se răspundă”.

Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy

Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy

Reprezentanții Academiei de Advocacy au prezentat, în cadrul întâlnirii, posibilități legale și la îndemână prin care românii pot să intervină și să corecteze decizia publică, pornind de la premisa că, dacă cetățenii nu sunt suficient de vigilenți, dacă rămân spectatori și nu se implică activ, factorii de conducere vor considera că deciziile lor sunt corecte și conforme cu așteptările. “Realitatea ultimilor 25 de ani ne arată că decidenții și-au construit o lume a lor, iar noi cetățenii înregistrăm din ce în ce mai multe nemulțumiri”, au menționat organizatorii. “Dacă există o presiune constantă, funcționează. Se dorește transparență și consultare publică. E nevoie să implicăm societatea civilă și să responsabilizăm instituțiile publice, ca să avem o perspectivă din ambele părți. Am făcut turul țării și am constatat că România e formată din mai multe Românii. Există zone cu mentalități extrem de diferite ca atitudine față de factorul politic, de la servilism, frică, la aroganță. Nici o extremă nu e bună, ci trebuie să ne promovăm interesele într-un mod profesionist”, a precizat Radu Nicosevici, preşedintele Academiei. Evenimentul de la Sibiu face parte dintr-o caravană în regiune, care a început marți la Alba Iulia, a continuat cu Târgu Mureș și se va încheia mâine la Brașov.
Evenimentul este parte a proiectului „Campaniile Coaliţiei 52 – conştientizare, monitorizare, consolidare, influenţare” finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România prin care îşi propune să dezvăluie cetățenilor interesați, activi și cărora le pasă, precum și formelor organizate ale societății civile, uneltele pe care le au la îndemână pentru responzabilizarea decidenților publici, în a lucra în favoarea lor. Într-o acoperire națională, în succesiune regională, pe parcursul a aproape doi ani de zile, va informa, va instrui, va asista pe cei interesați să utilizeze tot acest instrumentar, pentru ca aceștia să câștige încrederea că își pot croi destinul public, își pot determina aleșii să pună în practică voința lor, în beneficiul comun. Proiectul se derulează pe o perioadă de 22 de luni și jumătate, până în aprilie 2016, într-o succesiune regională, pe întreg teritoriul României, beneficiind de o finanţare în valoare maximă de 136.874,13 euro.
La finalul proiectului, comunitatea cetățenilor activi și implicați va atinge peste 500 de cetățeni și 250 de reprezentanți de organizații ale societății civile, care au exersat instrumentele democrației participative, au monitorizat aleșii cu peste 900 de acțiuni concrete, au formulat opinii asupra actelor normative de interes, au dezbătut temele publice care îi preocupă și s-au implicat în campanii de modificare a reglementărilor defectuoase.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*