China, prezentată în expoziţii la CNM Astra

„Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” şi  „Beautiful China”, două expoziţii care aduc un omagiu culturii chinezeşti, la CNM Astra. Vernisajul expoziţiilor va avea loc vineri, de la ora 13.00, la Casa Artelor din Piaţa MicăCasa ArtelorExpoziţiile „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” şi „Beautiful China” sunt organizate de Muzeul ASTRA în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti şi cu sprijinul Institutului Confucius Sibiu. Cele două prezintă publicului prin intermediul fotografiilor, monedelor şi artefactelor, aspecte importante din cultura şi civilizaţia chineză.

Istoria în monede

Moneda ocupă rolul principal în  „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” . Istoricii o văd ca pe o oglindă a transformărilor de ordin politic, economic, social, cultural și artistic suferite de societatea chineză de-a lungul timpului. Putem identifica trei mari etape în evoluţia monedelor chinezeşti, prezentate în ordine cronologică în cadrul expoziţiei, respectiv monede antice de la apariţia acestora până în perioada dinastiei Qing, monede chinezeşti de la sfârșitul dinastiei Qing în Republica China până în timpurile moderne şi monede chineze din perioada modernă.

China în imagini

Pe de altă parte, expoziţia ”Beautiful China”, evidenţiază simbolurile binecunoscute ale Chinei: Marele Zid Chinezesc, Oraşul Interzis,  Armata de teracotă, Ursul Panda, Ceaiul verde, Mătasea, Trenul de mare viteză etc. dar şi aspecte din viaţa cotidiană a chinezilor. Pe parcursul expoziţiei, muzeografii vor desfăşura şi un program de educaţie muzeală orientat către elevi, de unde nu vor lipsi atelierele interactive de decupaje de hârtie şi caligrafie chineză.

Colaborare cu vechime

”Beautiful China” şi „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” sunt dedicate deschiderii noului an chinezesc – Anul Maimuţei de Foc – sărbătorit pe 8 februarie 2016. Colaborarea dintre Institutul Confucius şi Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”(unitate a C.N.M. ASTRA) s-a concretizat de-a lungul timpului în organizarea mai multor expoziţii dintre care amintim: „Artă şi măiestrie în China. Evantaie, umbrele şi broderii”- 2012, „China. Impresii de călătorie”- 2013, „Oameni şi locuri. Fotografii din colecţiile Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” – 2014.

Ambele expoziţii vor fi deschise publicului până pe 8 mai 2016.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*