Chiulul se plăteşte

 

 

Aproape 9.300 de elevi sibieni care au înregistrat absenţe în primul semestru din anul şcolar 2011-2012 riscă să rămână fără alocaţiile de sprijin familial sau fără bursa socială. Rata de promovabilitate la nivelul judeţului pe primul semestru a fost de 71,2%, faţă de 86,66% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Elevii care „fentează” catalogul îşi pot pierde parţial sau integral alocaţiile de la stat

Elevii care „fentează” catalogul îşi pot pierde parţial sau integral alocaţiile de la stat

Din cei 49.735 de elevi înscrişi la începutul anului şcolar, doar 48.959 au promovat, potrivit unui raport întocmit de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Sibiu. 9.287 dintre cei care nu se regăsesc în numărul celor promovaţi au rămas corigenţi sau au situaţia şcolară neîncheiată după primul semestru. În cazul celor din urmă, mai există însă o speranţă. „Problema promovabilităţii este în mod special la clasele de a IX-a şi a X-a, filiera tehnologică, unde frecvenţa este din ce în ce mai mică, din cauza faptului că indiferent de ce măsuri ia şcoala faţă de elevii care nu vin la cursuri, aceştia nu pot fi exmatriculaţi fiind vorba de o formă de învăţământ obligatoriu. Şi de aici intervine absenteismul şi procendul de promovare. E vorba de acel segment de elevi pe care nu-i interesează şcoala. Cei care nu au situaţia încheiată, deci înseamnă că nu s-au prezentat deloc la materiile respective, pot. dacă doresc. în următoarele două săptămâni din semestrul următor să-şi încheie situaţia. Este ascultat în primele două săptămâni şi încheie situaţia pe semetrul I“, lămureşte inspectorul general Constantin Gorun.

 

Calculatorul îi lasă fără alocaţie

 

Cu toate acestea, toţi cei 9.000 de elevi sunt în situaţia de a pierde o parte sau chiar întreaga sumă primită în contul alocaţiei de sprijin familial. „Alocaţia se acordă în funcţie de numărul de absenţe, aceasta este prima etapă. La peste 20 de absenţe se pierde alocaţia, indiferent de natura acesteia.  Alocaţia de sprijin poate fi retrasă şi la sfârşitul semestrului I, pentru că noi dăm la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale aceste absenţe la sfârşitul semestrului I şi la sfârşitul anului şcolar. Este un program care are la bază un soft. Noi dăm toate datele, toate absenţele elevilor la nivelul judeţului Sibiu, ei fac selecţia şi transmit ulterior informaţiile la consiliile locale“, explică Gorun.

 

Bani de transport

 

Cuantumul ajutorului de sprijin familial variază între 25 şi 370 de lei, în funcţie de venitul pe membru de familie. Singurul beneficiu care nu este afectat de numărul de absenţe acumulate este decontarea transportului. „Atâta timp cât elevii aduc dovada abonamentului de autobuz sau tren, decontarea se face“, precizează inspectorul şcolar general. Pentru transportul elevilor, în primul semestru din anul şcolar 2011-2012 s-au cheltuit 688.249 de lei.

 

Un milion de absenţe

Potrivit raportului IŞJ, fenomenul de absenteism s-a manifestat „în aceiaşi parametri ca şi în anii şcolari precendeţi“ şi „rămâne o problemă nerezolvată pentru multe dintre unităţile şcolare, atât din mediul urban, cât şi rural“. Numai în primul semestru al anului şcolar 2011-2012 s-au înregistrat 1.032.610 absenţe. Au fost înregistrate doar 0,39% cazuri de exmatriculări pentru absenţe, faţă de 0,41% anul trecut şi 1,52% note scăzute la purtare din cauza numărului de absenţe, comparativ cu 1,73% în anul şcolar anterior.

 

 

20

de absenţe nemotivate înjumătăţesc alocaţiile elevilor

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*