Cinci ani de neurochirurgie pediatrică la Sibiu și tratament al patologiei Spina Bifida

Compartimentul de Neurochirurgie al Spitalului European Polisano MedLife și Fundația Polisano au organizat Ziua „Zâmbetul Spina Bifida”,  vineri, 20 decembrie, la clinica Polisano din strada Izvorului.

Manifestarea a fost prilejuită de sărbătorirea a cinci ani de neurochirurgie pediatrică și tot atâția de la începerea programului de responsabilitate socială în tratamentul patologiei Spina Bifida, o componentă importantă în economia acestei afecțiuni și nu numai.

Până în prezent au fost operați de către neurochirurgul Claudiu Matei și echipa secției de Neurochirurgie pe care o conduce aproximativ 130 de copii afectați de această maladie, dar și de alte boli ale sistemului nervos central, precum hidrocefalie și craniostenoză. Cel mai mic pacient operat a cântărit 1.700 de grame.

Spina bifida este un defect congenital al coloanei vertebrale care constă în lipsa sudurii complete a arcului vertebral care determină dezvoltarea incompletă a tubului neural din zona lombară sau sacrală. Mielomeningocelul este forma cea mai severă de spina bifida, în care operația de închidere a malformației trebuie realizată în primele 24-48 de ore de la naștere, cu scopul prevenirii complicațiilor infecțioase cu potențial fatal și pentru a conferi sistemului nervos condițiile unei dezvoltări optimale.

„Am considerat oportun ca în acest moment al sărbătorilor, să-i aducem laolaltă, alături de părinți și de oameni de bine, pe câțiva dintre copiii care au beneficiat de-a lungul vremii de aceste intervenții chirurgicale. Ne dorim să contiunăm în același ritm susținut, cu ajutorul sponsorilor și a unor oameni cu inimă mare, care ne susțin, însă avem nevoie de implicarea nemijlocită a factorilor decizionali din sistemul medical, pentru introducerea unor programe într-un sistem decontat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a declarat Claudiu Matei, șeful secției de neurochirurgie a spitalului Polisano MedLife din Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*