Cindrea a primit Crucea Şaguniană

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a primit din partea ÎPS Laurenţiu Streza, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, Crucea Şaguniană pentru mireni, distincţie „întemeiată pe temeiul încredinţării primite despre activitatea remarcabilă în păstrarea şi conservarea patrimoniului şagunian” şi ca un semn de preţuire.

Evenimentul a avut loc astăzi, în sala de festivităţi a Bibliotecii Judeţene ASTRA, cu ocazia semnării protocolului de colaborare dintre Mitropolia Ardealului şi Biblioteca Judeţeană. Această colaborare se derulează în cadrul proiectului de digitizare a patrimoniului propriu, care include şi  „Telegraful român”, cel mai longeviv ziar din ţară, care nu şi-a întrerupt apariţia de 160 de ani.

Întrucât „Telegraful Român” – care îl are ca fondator pe Mitropolitul Andrei Şaguna, în anul 1853 – a fost frecvent consultat la Biblioteca ASTRA, multe exemplare sunt degradate, publicaţia fiind mult mai bine conservată la Biblioteca Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna”. Din acest motiv, Mitropolia a pus la dispoziţie colecţia veche a „Telegrafului Român” pentru a fi scanată cu ajutorul scannerul ultraperformant achiziţionat din fonduri alocate de către Consiliul Judeţean, până în prezent reuşindu-se digitizarea ediţiilor din primii patru ani. „Ne-am propus să digitizăm anul acesta 10.000 de pagini şi suntem aproape de jumătatea acestui obiectiv”, a precizat Silviu Borş, directorul BJ „Astra” Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*