Ciocnirea civilizaţiilor şi impactul asupra statutului femeii, dezbătute la Facultatea de Drept

Cadrele didactice și studenții a trei facultăți din cadrul Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu – Facultatea de Drept, Teologie Ortodoxă şi Ştiinţe Socio-Umane – împreună cu reprezentanți ai comunităţii musulmane din Sibiu au dezbătut „Ciocnirea civilizaţiilor” în spaţiul european şi impactul său asupra statutului femeii, în contextul crizei refugiaților din zona arabă.

În cadrul manifestării au fost prezentate puncte de vedere referitoare la statutul femeii în contextul migraţiei actuale şi impactul exercitat de societatea europeană. Materialele prezentate au aparţinut studenţilor Facultăţii de Drept care au lucrat sub coordonarea prof. dr. Manuel Guţan şi lect. dr. Emanuel Tăvală, precum şi a celor de la Facultatea de Teologie coordonaţi de prof. dr. Nicolae Chifăr, decanul instituţiei. Discuţiile au fost ample şi s-au bucurat de prezenţa atât a juristului Nour Zaky (Egipt), precum şi de cea a unor reprezentanţi ai comunităţii musulmane din Sibiu.

dezbatere drept 2

”Subiectul a fost cu atât mai incitant cu cât, de la începutul crizei refugiaţilor, au fost prezentate populaţiei europene sute de ştiri, multe scenarii, precum şi mii de reacţii ale unei retorici revanşarde. În acest context, a fost lesne de observat şi din interacţiunea celor două culturi întâlnite în sala 101 a Facultăţii de Drept de la Sibiu, că omului modern îi sunt mult mai dragi scenariile decât adevărul”, a declarat lect. dr. Emanuel Tăvală. Acesta mai spune ca ”a fost clar arătat că este greu de înţeles o cultură atât de complexă precum cea arabă, din prisma unei culturi şi a unei educaţii europene care se bazează pe alt gen de valori şi în care elementul religios este relativizat. Au fost puse faţă în faţă două societăţi şi două concepţii de viaţă diferite, care acum se întâlnesc pe teritoriul european mai mult decât până în urmă cu ceva vreme, iar rezultatul nu va întârzia să apară cel puţin din perspectivă societală şi demografică, unde este clară diferenţa de abordare a celor două culturi”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*