Cioloș, prin Sibiu

Prim ministrul Dacian Cioloș  şi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu au participat, joi după-amiază, la sediul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian, judeţul Sibiu, la o întâlnire de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor producătorilor agricoli din sectorul zootehnic – bovine, ovine-caprine, porcine, păsări.

La întâlnire au luat parte reprezentanţii a 20 de asociaţii ale crescătorilor de animale, temele dezbaterilor vizând problema TVA-ului la persoanele fizice, posibilitatea acordării unui ajutor de minimis pentru achiziţionarea de berbeci de rasă și problema păşunilor aflate în proprietatea primăriilor. Alte subiecte au fost acordarea subvenţiilor în zootehnie, asigurarea pieţelor de desfacere (ţările arabe, Turcia etc), amenajarea de către ANSVSA a unor puncte de sacrificare locale, problemele legate de zilierii inplicaţi în activităţile agricole, precum şi aspecte legate de condiţiile privind bunăstarea animalelor (porc şi pasăre).

Măsuri pentru sprijinirea crescătorilor autohtoni

Premierul  a precizat că, pentru o mai bună valorificare a producţiei agricole din sectorul animal, Guvernul pregătește mai multe măsuri, printre care şi un act normativ privind etichetarea produselor a căror materie primă este 100% românească.  “Am discutat de câteva măsuri pe care le avem în vedere pe termen scurt, cum ar fi îmbunătăţirea raselor animale pentru a avea mai bună performanţă la carne sau la lapte, dar şi anumite măsuri de etichetare specifică a produselor de calitate, cum ar fi produsele din zona montană – există deja o legislaţie pentru aceasta, sperăm ca producătorii să o aplice cât mai curând. Un act normativ pe care îl vom adopta în curând vizează etichetarea produselor materie primă lactate şi din carne româneşti – acolo unde materia primă este 100% românească – consumatorul român să poată să o identifice ca atare pe piaţă. Le-am promis producătorilor că, imediat ce acest acest act normativ este adoptat, vom veni şi cu un sprijin financiar pentru a începe o campanie de promovare a acestor produse pe piaţă”, a declarat prim-ministrul. Totodată, premierul Cioloș le-a promis crescătorilor de animale că până în 15 august vor fi plătite subvențiile pentru sectorul animal. Întâlnirea de la Cristian a fost cea de-a doua rundă de întâlniri cu producătorii agricoli, premierul stabilindu-și în această perioadă câteva întâlniri pe teme agricole .

De asemenea, producătorii agricoli au ridicat problema pagubelor provocate de animalele sălbatice.  “Au fost discuţii legate de Legea vânătorii şi de pagubele pe care animalele sălbatice le fac, spun producătorii cu impact din ce în ce mai mare în ultimii ani. E un subiect pe care urmează să-l discut cu ministrul Mediului, cu ministrul Agriculturii”, a afirmat Cioloş.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*