Cisnădie, mândria județului

Cisnădia va găzdui, duminică, cel mai important meci de handbal din istoria orașului, dar și din istoria handbalistică a județului Sibiu.

În orașul de la poalele Măgurii, vine deținătoarea Cupei EHF, formația Siofok KC din Ungaria, pentru a juca cu echipa locală Măgura, în grupa B a Cupei EHF din acest sezon. Cupa EHF este a doua competiție continentală handbalistică, după EHF Liga Campionilor.

Pentru a înțelege și mai bine anvergura acestui eveniment, vă propunem un exercițiu de imaginație. Dacă ne-am compara cu „sportul-rege“, momentul pe care îl trăiește Cisnădia în handbal s-ar traduce astfel: AFC Hermannstadt Sibiu sau Gaz Metan Mediaș sunt calificate în grupele UEFA Europa League, a doua competiție valorifică după UEFA Champions League, iar la Sibiu, pe Stadionul Municipal, sau la Mediaș, pe Stadionul Gaz Metan, vine să joace, în grupe, Chelsea Londra, câștigătoarea UEFA Europa League din sezonul trecut. Și toate astea, fără să mai punem la socoteală faptul că Cisnădia este cel mai mic oraș care dă în acest sezon o echipă calificată în grupele EHF la handbal. Putem afirma că fanii handbalului sibian trăiesc momente fără precedent în istoria handbalului din județul Sibiu. Una peste alta, este un câștig mare de imagine pentru comunitatea din Cisnădie, prin intermediul echipei de handbal feminin, un oraș cu un trecut handbalistic extraordinar.

Adversari de calibru

CS Măgura Cisnădie primește vizita lui Siofok KC, duminică, 12 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Polivalentă Cisnădie. Biletele au fost puse în vânzare la casieria Primăriei Cisnădie, iar în ziua jocului la Sala Polivalentă Cisnădie, începând cu ora 13.00, la prețul de 10 lei la tribune și 5 lei la peluze. „Vă așteptăm în număr cât mai mare să ne susținem echipa“, este mesajul conducerii clubului și a autorităților locale. Siofok a învins în sezonul trecut, 2018-2019, în finala Cupei EHF formația daneză Team Esbjerg, nimeni alta decât fosta adversară a Măgurii din grupele EHF a ediției trecute. Cei care vor lua parte la meciul de duminică au posibilitatea să vadă una dintre cele mai titrate echipe de handbal din Europa, în condițiile în care în campionatul intern al Ungariei, Siofok se luptă pentru titlul cu Gyor, care deține nu mai puțin de cinci titluri în EHF Liga Campionilor și este câștigătoarea ultimei ediții a competiției supreme intercluburi din Europa.

Pe terenul Sălii Polivalente Măgura vor evolua jucătoare de top, zece dintre acestea fiind în lotul lui Siofok și în sezonul trecut, când a cîștigat EHF Cup: Simone Bohme (Danemarca), Margareta Silje Solberg (Norvegia), Camille Oustin (Franța), Katarina Jezic și Andrea Kobetic (Croația), Joana Drabik (Polonia), Andjela Janjusevic (Serbia) și Nelli Such, Laura Lapos și Kira Wald, toate trei din Ungaria. Trebuie spus că croata Andrea Kobetic este golgheterul ediției trecute din Cupa EHF, cu 75 de goluri înscrise.

Măgura se întâlnește cu istoria 

Cu toate că șansele echipei locale de obține victoria sunt minime, suporterii Măgurii se pot bucura de handbal de cea mai înaltă clasă. Măgura Cisnădie s-a calificat pentru al doilea an consecutiv în grupele Cupei EHF. În tururile preliminare, formația lui Alexandru Weber a avut două „duble” cu emoții, cu Lvov (31-23 și 14-19) și Rocasa Gran Canaria (22-18 și 24-28). Reprezentanta județului Sibiu are de luat o revanșă după sezonul trecut, când a pierdut toate cele șase jocuri. Echipa lui Weber a debutat în 2019 cu o înfrângere la Esbjerg cu 41-18, ulterior suferind alte trei eșecuri la cel puțin 12 goluri diferență. În acest an, Măgura are un lot ceva mai numeros, cu soluții pe toate posturile, după ce în sezonul trecut a fost în deplasări cu trei portari și 6-9 jucătoare.

Grupa din acest sezon

Măgura Cisnădie se află în acest sezon în grupă cu Podravka din Croația, Siofok din Ungaria și FC Copenhaga, din Danemarca. Într-o grupă cu Metz, Vipers Kristiansand și FTC Budapesta, campioana Croației a reușit doar o victorie în Liga Campionilor și a căzut în Cupa EHF.

Siofok este deținătoarea trofeului, iar FC Copenhaga este și ea câștigătoare de competiție europeană intercluburi. Practic, grupa din acest sezon este mult mai valoroasă decât cea în care a evolua Măgura în sezonul trecut de EHF Cup.

CS Măgura Cisnădie a fost surclasată cu scorul de 38-26 (18-12) de echipa croată RK Podravka Vegeta Koprivnica, duminică, în deplasare, în primul său meci din Grupa B a Cupei EHF la handbal feminin. Echipa Podravka, pregătită de Zlatko Saracevici, are câteva jucătoare de mare valoare, cel mai important nume fiind cel al slovenei Tjasa Stanko, interul stânga care a avut evoluții excelente la Campionatul Mondial din Japonia. Gazdele şi-au adjudecat la aceeaşi diferenţă, de şase goluri, ambele reprize, într-un meci în care echipa sibiană nu a condus niciun moment.
Pentru Măgura Cisnădie au marcat: Ada Moldovan – 8 goluri, Dijana Ujkic – 4, Natalia Viniukova – 3, Mihaela Ani-Senocico – 3, Andreea Predoi – 1, Diana Predoi – 1, Maria Panici – 1, Roxana Gatzel – 1, Ana-Maria Tănăsie – 1.

Golurile echipei croate au fost reuşite de: Dejana Mlosavljevic – 10, Tjasa Stanko – 7, Lamprini Tsakalou – 6, Dijana Mugosa – 4, Selena Milosevic – 3, Elena Georgjijevska – 2, Korina Karlovcan – 2, Dragica Dzono – 2, Ana Turk – 1, Aneja Beganovic – 1.

Meciul a fost arbitrat de Sherif Xhema şi Besfort Jahja (ambii din Kosovo), iar delegat EHF a fost Janka Stasova (Slovacia).

Siofok KS este deținătoarea titlului în Cupa EHF, sezonul 2018-19. Iată parcursul spre trofeu al formației maghiare:

  • Turul 2 calificări: Siofok KC – Vác (Ungaria) 32-26, 35-22, scor general 67–48
  • Turul 3 calificări: Siofok KC – Lada Togliatti (Rusia) 37-26, 26-30, scor general 63–56
  • Faza Grupelor, grupa B:

Siofok KC – IK Sävehof (Suedia) – 34-21, 30-24

Siofok KC – TuS Metzingen (Germania) – 32-25, 33-26

Siofok KC – Herning-Ikast Håndbold (Danemarca) – 25-21, 34-22

Sferturi de finală: Siofok KC -Storhamar (Norvegia) – 32-31,            31-24, scor general 63-55

Semifinale:  Siofok KC – Viborg HK (Danemarca) – 28-24, 25-27, scor general 53-51

Finala Cupei EHF: Siofok KC – Team Esbjerg (Danemarca) – 26-21, 21-21, scor general 47–42

Storhamar și Team Esbjerg au fost adversarele echipei Măgura Cisnădie, în grupa A, a Cupei EHF din sezonul trecut. Team Esbjerg a câștigat grupa, iar Storhamar a ocupat locul secund.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*