Cisnădie: spital readus la viaţă

Vinerea trecută, Cisnădia a fremătat, în semn de sărbătoare. După luni de zile în care spitalul de aici a fost închis, actuala putere a făcut eforturi pentru redeschiderea acestei unităţi unde a funcţionat cea mai renumită maternitate din judeţ. „S-a reparat cea mai mare greșeală care s-a făcut față de cetățenii din orașul Cisnădie, Cisnădoara, Sadu, Râu Sadului și pot să spun că și pentru o parte din cetățenii din Tălmaciu și Rășinari care apelau la serviciile acestui spital. A fost un efort să redeschizi un spital. Meritul este al tuturor, în primul rând al domnului primar Huja, al doameni directoare Dăncăneț

, al domnului prefect, al Direcției Sanitare, al Casei de Sănătate, al Ministerului Sănătății, care au înțeles că trebuie redeschis acest spital. Îl închizi într-o zi și îl redeschizi în luni”, a explicat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

 

 

Scuze publice

 

Prezent şi el la ceremonie, prefectul Ovidiu Sitterli şi-a cerut scuze locuitorilor din Cinădie pentru greşeala făcută de guvernrea anterioară. „Astăzi este o zi de mare sărbătoare pentru locuitorii orașului Cisnădie, precum și pentru locuitorii localităților ce sunt în preajma acestui oraș. În plin regim totalitar, locuitorii orașului Cisnădie au înțeles că dreptul fundamental la sănătate trebuie asigurat. Și această comunitate s-a zbătut pentru a înființa un spital. În plin regim democratic, acest spital a fost desființat. În acel moment, a fost o zi de tristețe pentru toată localitatea și pentru toți cei din județul Sibiu, pentru că dreptul la sănătate era afectat. De aceea astăzi felicit în primul rând comunitatea orașului Cisnădie care s-a zbătut, prin reprezentanții acesteia, să-și recâștige dreptul la sănătate”, au fost cuvintele reprezentantului guvernului.

 

Drept recâştigat

 

Cel mai mulţumit, a fost probabil primarul din Cisnădie. „În urmă cu un an și jumătate, Cisnădia primea cea mai proastă veste din ultimele decenii. Guvernul de atunci a hotărât închiderea spitalului nostru, alături de zeci de alte unități medicale din țară. Locuitorilor din Cisnădie, dar și din localitățile apropiate, li se răpea atunci dreptul la sănătate. Noi, cei din administrația locală, n-am privit nici cu pasivitate nici cu resemnare această decizie inconștientă, ci am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru redeschiderea spitalului. Au circulat numeroase scenarii și legende referitoare la acest subiect, spitalul devenindd un subiect exploatat în campania electorală. Dincolo de toate speculațiile, de orice interes meschin, stăteau 40.000 de oameni are doreau un lucru simplu, firesc: să aibă acces la actul medical, să nu fie nevoiți să parcurgă drumul până la Sibiu pentru o consultație. În tot acest timp în care ne-am zbătut pentru a readuce actul medical la Cisnădie am fost întăriți de ideea că oamenii care și-au pus speranțele în noi merită orice sacrificiu”, a argumentat Gheorghe Huha.

 

Prilej de discursuri

 

Deputatul Mircea Cazan, liderul PNL Sibiu, a declarat că redeschiderea spitalului „este rezutatul unei promisiuni ferme și vreau să felicit și să le mulțumesc celor din Cisnădie pentru alegerea făcută. Fără promisiunea actualului guvern și a actualului primar, nu se redeschidea spitalul din Cisnădie. Locuitorii trebuie să aibă în continuare încredere în acest guvern”. Nicolae Neagu şi Ioan Banciu, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, şi-au arătat şi ei mulţumirea. „Eu mă bucur că am reușit să redăm un drept fundamental: dreptul la sănătate. Menirea noastră, a autorităților publice locale, este aceea să depunem toate eforturile pentru ca oamenii să trăiască normal, să aibă parte de toate serviciile”, a mărturisit Banciu.

 

Dotări profesioniste

 

Unitatea spitalicească a fost închisă în 31 martie 2011. Acum, îşi aşteaptă din nou pacienţii. Are 72 de paturi, din care 30 la secţia de Medicină Internă, unde jumătate din paturi sunt pentru bolnavii cronici. Ea este prevăzută, printre altele, cu un aparat ecograf Dopller color cu două sonde şi un aparat Philips duo-diagnost. Din dotarea spitalului mai fac parte incubatoare, seturi de resuscitare, aparat de aer condiţionat etc. „Mai avem o secţie de Pediatrie cu 25 de paturi, un compartiment de Obstetrică-Ginecologie cu 14 paturi, din care patru paturi pentru Neonatologie şi un compartiment ATI cu trei paturi. Spitalul Orăşenesc din Cisnădie are şi cameră de gardă, cabinete medicale pentru ambulatoriu, două compartimente pentru spitalizare de zi (şase paturi pentru Chirurgie generală şi zece paturi pentru alte specialităţi medicale). Unitatea medicală va include o farmacie, două laboratoare – unul pentru analize medicale (hematologie, biochimie, bacteriologie şi serologie), altul de radiologie şi imagistică medicală. Aici vor lucra pentru început şapte medici şi 15 asistente, care vor asigura funcţionarea spitalului”, a anunţat Dorina Dăncăneţ Hanzu, directoarea Spitalului Orăşenesc.  La momentul închiderii, aici lucrau 14 medici, 38 de asistente medicale, plus personalul tehnic-administrativ şi auxiliar.

 

 

Ovidiu SITTERLI | prefect Sibiu

 

„Dați-mi voie să îmi cer scuze pentru anul 2011, pentru decizia greșită luată atunci. Vreau să spun răspicat faptul că reforma nu înseamnă distrugere. Reforma înseamnă construcție!”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*