Clasa pregătitoare, provocare pentru părinţi

 

Cei care urmează să împlinească această vârstă până la sfârşitul anului vor putea fi înscrişi, cu acordul părinţilor, care au posibilitatea să solicite o evaluare psihosomatică. „Au fost depuse în jur de 600 de cereri din partea părinţilor. Acestea au fost adresate unităţilor de învăţământ. Am considerat că este normal ca această comisie să se deplaseze la unitatea de învăţământ. Facem evaluările şi pentru clasa pregătitoare şi pentru clasa I concomitent“, a anunţat inspectorul şcolar general, Constantin Gorun.

La şcoală, cu educatoarea

 

În Sibiu, este vorba de aproximativ 3.500 de copii. La clasa pregătitoare, viitorii elevi vor învăţa tot ceea ce este necesar pentru a face faţă cu succes ciclului primar propriu-zis. Orele vor fi predate de cadre didactice cu dublă specializare, educatoare-învățătoare, sau direct de către învăţătoare. „Ideal ar fi fost ca fiecare elev să meargă alături de educatoare, însă e opţiunea cadrelor didactice. Avem o rezervă prin absolvenții de liceu pedagogic din Sibiu, plus cadrele didactice care se pensionează anul acesta, în cazul în care vor rămâne posturi vacante la grădiniţe. La școlile din județ există o singură unitate cu personalitate juridică și continuitatea este aceeași. Efectivul cu care se începe la grădiniță se continuă la clasa pregătitoare, la învățământul primar, gimnazial și așa mai departe. Nu este o fluctuație foarte mare. Problema este la nivelul celor două municipii, Sibiu și Mediaș“, consideră Gorun.

 

Pe etape

 

Ca şi până acum, a fost făcută o arondare teritorială şi, cu prioritate, părinţii îşi pot înscrie copiii la şcoala de care aparţin. „Dacă rămân locuri, se pot înscrie şi alţii copii. La învăţământul în limba minorităţilor naţionale nu se ţine cont de o arondare anume, aceasta se stabileşte în funcţie de învăţământul în limba minorităţilor respective“, menţionează Gorun. Prima etapă de înscriere este programată în perioada 5-16 martie. Apoi, în 20-27 martie, se vor putea înscrie copiii care solicită înscriere la o altă şcoală decât cea arondată, iar copiii care nu vor fi repartizaţi nici în această fază se vor putea înscrie în perioada 23-25 aprilie. Ultima strigare pentru clasa pregătitoare va avea loc la Sibiu în perioada 2-9 mai.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat