Claudia Sîmtion: „Nici orele de sport nu se pot face după ureche“ | INTERVIU

Voleibalistă de Divizia A, prezentator de știri la Antena 1 Sibiu, antrenoare de volei și rugby, ambasador al egalității de șanse, master în surdo-audiologie și istorie, consilier local PSD, Claudia Mery Sîmtion a predat educație fizică la școli din Sibiu, Mediaș, Slimnic, Cisnădie, Rășinari și Șura Mică, iar de trei zile este șefa învățământului sibian.

Ați realizat sau aveți în lucru o analiză privind activitatea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu? Care sunt principalele dvs. obiective în calitate de inspector școlar general și ce măsuri veți lua?

Claudia SÎMTION: Am deja în lucru o astfel de analiză. De asemenea, o să port discuţii cu fiecare director de instituţie de învăţământ preuniversitar din judeţ, astfel încât să fac o inventariere reală a problemelor şi nevoilor cu care se confruntă fiecare unitate de învăţământ în parte, pentru a putea lua măsuri concrete şi eficiente.

Care sunt aspectele prioritare la nivelul IȘJ Sibiu, în această perioadă?

Claudia SÎMTION: Pentru început o să fac o evaluare a personalului instituţiei, pentru a identifica care sunt problemele şi mai ales cauzele.

Prioritatea mea şi a echipei mele din cadrul IȘJ va fi aceea de a asigura condiţiile necesare pentru ca atât cadrele didactice, cât şi elevii din judeţ să-şi poată desfăşura activitatea şi să poată obţine rezultate bune şi foarte bune la examene şi concursuri, aşa cum s-a întâmplat şi până acum.

Obiectivele mele pentru această perioadă de interimat vizează creşterea performanţelor elevilor prin asigurarea unui învăţământ de calitate la fiecare nivel, perfecţionarea cadrelor didactice, asigurarea consilierii de care profesorii au nevoie în desfăşurarea activităţii lor curente, consiliere profesională pentru elevii de clasa a VIII-a, asigurarea unui climat propice de funcţionare a parteneriatului familie-şcoală-comunitate, implicarea factorilor de decizie locali şi judeţeni în buna funcţionare a tuturor unităţilor de învăţământ din judeţ.

În condițiile în care, de la 1 octombrie, beneficiarii sau proprietarii construcţiilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu riscă să fie sancţionaţi contravenţional, care este situația clădirilor unităților școlare din județul Sibiu? Conform ISU Sibiu, ar fi vorba de 56 de clădiri care aparțin unităților de învățământ și nu dețin acest document. Când se va intra complet în legalitate?

Claudia SÎMTION: Conform Legii 1/2011, Legea Educaţiei, actualizată, instituţiile şcolare preuniversitare sunt în subordinea Consiliilor Locale.

La ultima evaluare, care a avut loc în luna august, absolut toate unităţile de învăţământ din judeţ aveau avizul de funcţionare din partea ISU şi 34 de unităţi cu persoană juridică aveau clădiri care necesitau autorizare la incendiu.

În momentul de faţă, lucrăm la o situaţie actualizată privind autorizaţiile ISU şi ASF a clădirilor aparţinând unităţilor de învăţământ preuniversitar. Această situaţie trebuie completată online, pe site-ul IȘJ, de către toate unităţile de învăţământ, până mâine (astăzi, 6 octombrie – n.red.) la ora 12. În acest moment, au completat situaţia 144 din 152 de unităţi.

Având în vedere că există situații de precedent la nivel național, în care foști inspectori generali, demiși în luna august, au obținut în instanță suspendarea ordinului de ministru, care credeți că sunt șansele ca dl. Ștefan Firu să revină la conducerea IȘJ Sibiu? Ce veți face în această eventualitate?

Claudia SÎMTION: Eu sunt numită temporar în funcţia de inspector școlar general, până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului. Cât despre acţiunea în instanţă, nu comentez. Trebuie să lăsăm justiţia să îşi urmeze cursul.

Eu sunt profesoară de sport la școala din Şura Mică şi îmi iubesc enorm meseria. Nu e o problemă pentru mine să revin pe acest post, în mijlocul copiilor şi colegilor mei.

Ca profesor de sport, cât de utilă vi se pare editarea manualului de educație fizică?

Claudia SÎMTION: Fiecare disciplină studiată în şcoală trebuie să aibă un manual. Nu se pot face ore, fie ele şi de educaţie fizică şi sport, după ureche.

Manuale de sport există în aproape toate statele civilizate. Nu văd o problemă în faptul ca şi această disciplină, care este extrem de importantă pentru sănătatea copiilor, să aibă un manual după care atât profesorii, cât şi elevii să se ghideze.

De la numirea în funcția de inspector școlar general, ați avut vreo discuție cu dl. ministru Pop sau cu alți reprezentanți ai conducerii ministerului? Ce așteptări există de la dvs. pentru perioada imediat următoare?

Claudia SÎMTION: Chiar astăzi am avut o videoconferinţă cu dl. ministru Liviu Pop, în care au fost abordate teme precum Legea Educaţiei, manualele şcolare, auxiliarele şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Instituţiilor Preuniversitare.

Dl. ministru mi-a solicitat să iau toate măsurile ce se impun, astfel încât prevederile de la capitolul „Învăţământ” din programul de guvernare să fie puse în practică. Scopul acestui program este asigurarea unui climat optim pentru un învăţământ performant.

 

A consemnat Mihai COLIBABA

2 Comments

  1. jericho says:

    Consiliere profesionala pentru elevii de clasa a VIII-a??? As spune sa le dam sansa sa termine macar zece clase, sa nu ii impingem in campul muncii chiar de la cincisprezece ani.. eventual, orientare scolara pentru elevii de clasa a VIII-a si profesionala pentru cei de clasa a XII-a.

  2. Ion de la sat says:

    Care ore de sport, madam? Bati câmpii!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*