Şcoală în şantier

Şcoala gimnazială nr 18 din Sibiu este singura unitate din judeţ care beneficiază de modernizare printr-un proiect pe fonduri europene. dar şi singura unde, din cauza lucrărilor desfăşurate în timpul anului şcolar, se impune mutarea cursurilor, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ).

Rând pe rând, elevii care învaţă la şcoala nr. 18 au trebuit să-şi părăsească sălile de clasă. De voie, de nevoie, micuţii şi dascălii lor îşi desfăşoară orele de curs prin sălile puse la dispoziţie de şcolile din apropiere. „Trebuie eliberat etajul I. Sunt condiţii de şantier, riscurile de îmbolnăvire sau de accidentare sunt prea mari. Clasele V-VIII funcţionează la Liceul de Industrie Alimentară, unde avem o colaborare foarte bună şi după ora 14.00 suntem doar noi, până seara. Condiţii foarte bune sunt şi la Liceul «Independenţa», pe strada Ocnei. Pentru clasele pregătitoare, situaţia nu este încă rezolvată. Acum stau la parter. Trebuie să găsim o soluţie într-o săptămână sau două, poate vin şi părinţii cu sugestii. Constructorul ne-a propus să-i mutăm după-amiaza pe cei mici, dar nu am putut fi de acord. O clasă pregătitoare cu 17 elevi, de la secţia germană, o s-o mutăm luni la grădiniţa nr. 15. La şcoala nr. 13 avem o clasă a III-a, tot de limbă germană“, descrie directorul Cornel Ţichindelean.

 

Proceduri întârziate

 

Proiectul a demarat mai târziu decât era prevăzut. Abia la a treia licitaţie, municipalitatea a reuşit să angajeze un constructor. „S-a început cu mansardarea, la începutul anului a fost mutat etajul II şi acum sunt mutate clasele de la etajul I. Orele se vor desfăşura la Liceul Alimentar, la Liceul Independenţa şi mai sunt clase la o grădiniţă. Proiectul urmează a fi finalizat la sfârşitul anului“, explică Ioana Dăneţiu, purtătoarea de cuvânt a IŞJ Sibiu. Ieri după-amiază, direcţiunea şcolii, antreprenorul şi părinţii s-au întâlnit pentru a discuta despre necesitatea mutării copiilor. „Părinţii sunt încântaţi, am fost bine primiţi şi condiţiile sunt mult mai bune. Totuşi, unii mai sunt reticenţi, tocmai de aceea organizăm această întâlnire. În 19 septembrie, vom avea o şcoală nouă. Dacă eliberăm acum şcoala, constructorul a promis că se va încadra în timp. Dacă nu, e posibil să întârziem şi să se piardă finanţarea“, a motivat Ţichindelean.

 

Suprafaţă mai mare şi dotări moderne

 

1,3 milioane euro vor fi investite în reabilitarea şcolii generale cu clasele I-VIII nr. 18, prin derularea proiectului de modernizare, extindere şi dotare cu echipamente moderne a acestei unităţi de învăţământ. Cofinanţarea municipalităţii este de doar 87.000 de lei. Fondurile nerambursabile sunt alocate în cadrul domeniului major de intervenţie care vizează investiţiile în infrastructura educaţională, în cadrul Programului Operaţional Regional. Investiţiile se vor derula pe o perioadă de 17 luni, după care cei peste 450 de elevi şi 44 de cadre didactice şi personal auxiliar vor beneficia de condiţii complet noi de studiu. Principalele lucrări constau în extinderea suprafeței construite a şcolii cu aproximativ 300 de metri pătrați, respective creşterea suprafeței utile cu 600 de metri pătraţi, pe lângă dotarea cu echipamente IT de ultimă generaţie. Vor fi construite şi amenajate cinci noi săli de clasă şi un laborator, astfel încât toți elevii şcolii să poată frecventa cursurile de dimineață.

 

 

30

% dintre elevii şcolii vor învăţa în noile săli de clasă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*