„Cod verde” la Spitalul Județean

Direcția de Sănătate Publică Sibiu a avizat noua structură organizatorică temporară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Astfel, cel mai mare spital din județ va continua să interneze pacienți infectați cu SARS-CoV2, însă numărul de paturi din zona verde crește de la 600  la 799.

De asemenea, clădirea medicală reintră în integralitate în zona verde, iar compartimentele Diabet-Nutriție, Oftalmologie și Endocrinologie vor relua internările.

Până săptămâna viitoare

Reorganizarea este în plină desfășurare. „Modificarea solicitată are la bază necesitatea reorganizării activităților la nivelul spitalului conform evoluției actuale a pandemiei produse de virusul COVID-19. În contextul pandemic traversat în ultimele 15 luni, organizarea activității spitalului a fost și este într-o continuă dinamică, adaptată realităților curente precum și prevederilor legislative. Astfel, vă informăm că DSP Sibiu a răspuns prompt solicitării spitalului și a avizat modificarea structurii organizatorice temporare a SCJU Sibiu. Ca urmare a primirii acestui aviz, la nivelul întregului spital se desfășoară reorganizarea zonelor «verzi» și «roșii» și adaptarea circuitelor medicale, în sensul creșterii capacității de internare și tratare a pacienților non-covid. Activitățile de reorganizare sunt în desfășurare și sperăm ca săptămâna viitoare să fie finalizate integral. Va avea loc reintroducerea în zona verde a unor pavilioane/secții/compartimente ale spitalului și creșterea numărului de paturi non-Covid de la 600 la 799, respectiv scăderea numărului de paturi Covid de la 225 la 86“, menționează directorul medical Călin Cipăian.

Repartizarea pacienților

Referitor la distribuirea paturilor Covid, conducerea a precizat că spitalul va continua să interneze pacienți cu forme severe și critice de SARS-CoV2, aceștia urmând să fie tratați în structurile de se asistență Covid după cum urmează: 45 de paturi pentru pacienții Covid pozitiv în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase (35 în pavilionul Infecțioase și 10 în pavilionul Oftalmologie); 18 paturi ATI – Covid  în structura modulară II.

FLORIN NEAG | manager: „Ne exprimăm speranța că respectarea măsurilor de prevenție și siguranță de către populație, coroborată cu derularea campaniei de vaccinare vor duce și pe mai departe la scăderea/limitarea numărul de infectări, astfel ca spitalul să poată deservi pacienții care au  nevoie de servicii medicale, respectându-și menirea de a asigura și menține starea de sănătate a populației.“ 

În cazul pacienților internați cu alte patologii, dar care „se pozitivează pe parcursul internării“ și trebuie izolați, conducerea a prevăzut 13 paturi Covid pentru patologia obstetricală și ginecologică în structura Secției de Obstetrică Ginecologie, două paturi ATI Covid – în structura ATI Ginecologie pentru pacientele Covid pozitiv care au nevoie de suport de terapie intensivă, respectiv opt paturi pentru cazurile de factură chirurgicală care nu necesită suport de terapie intensivă, în cadrul structurii modulare I.

Pregătiți pentru un nou val

În ceea ce privește zonele non-Covid, cea mai importantă modificare este reintroducerea în zona verde a clădirii medicale în integralitate, cu secțiile: Medicală I (cu compartimentele Reumatologie, Nefrologie, Dializă Peritoneală și Reumatologie), Medicală II, Gastroenterologie. Totodată, în zona verde vor funcționa din nou Compartimentele Diabet-nutriție, Compartimentul Clinic Oftalmologie și Compartimentul Endocrinologie care până acum au acordat servicii în regim ambulatoriu.

„Reorganizarea este o etapă complexă ținând cont de faptul că SCJU Sibiu este un spital de mari dimensiuni, iar la stabilirea numărului de paturi s-a ținut cont și de lucrările de reabilitare/renovare care se derulează sau se vor derula în cadrul instituției. Toate aceste aspecte au influențat structura actuală, care este una temporară.

Organizarea actuală, cu clădiri, trasee și personal alocat este gândită pentru a putea răspunde prompt în eventualitatea unui nou val de infectări. Astfel, dacă rata de ocupare a paturilor ATI și non- ATI pentru îngrijirea pacienților COVID depășește timp de o săptămână pragul de 90%, se va demara o procedură de avizare a creșterii numărului de paturi Covid. Așadar, organizarea actuală are un caracter interschimbabil, fiind gândită revenirea înapoi în «roșu» în cel mai scurt timp procedural posibil în două etape: suplimentarea cu un număr de 14 paturi Covid în pavilionul Oftalmologie în termen de 12 ore de la notificarea secției; revenirea în zonă roșie a clădirii medicale, etajele I și II, în termen de 48 de ore de la notificarea secțiilor; revenirea structurii modulare I ca zonă ATI Covid în termen de 48 de ore“, a explicat managerul interimar Florin Neag.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*