Codruța Kovesi explică de ce dosare de corupție din 2012 sunt soluționate abia acum

Codruţa Kovesi susţine că numărul dosarelor înscrise la DNA a crescut, însă activitatea „este una obișnuită”. Şefa DNA a explicat și de ce dosare din 2012 sau 2013 se soluționează acum.

Un procuror are de muncit chiar și peste 100 de dosare anual, iar anul trecut s-au soluționat cele mai multe dosare de la înființarea instituției. Șefa DNA a explicat și cum își prioritizează procurorii dosarele.

Codruța Kovesi a anunțat că numai de la începutul anului 2015 s-au înregistrat 1.500 de dosare noi numai la DNA. Astfel, un procuror poate instrumenta peste 100 de dosare. Despre acest lucru, Laura Codruța Kovesi a spus că „este o activitate obișnuită a Direcției Naționale Anticorupție, cel puțin în ultimii doi ani”, dar că numărul dosarelor nou înregistrate „este într-o ușoară creștere față de anii anteriori”.

Șefa DNA a menționat că în primele trei luni ale anului trecut s-au înregistrat peste 1.200 de dosare, iar în aceeași perioadă a anului 2015 s-au înregistrat peste 1.500 de dosare.

„Nu este o creștere spectaculoasă, având în vedere că într-un an de zile procurorii din DNA au de soluționat în jur de 9.100 de dosare. Nu este o creștere spectaculoasă”, a subliniat ea, la digi24.ro.

„Acesta este un motiv. Un alt motiv, și o explicație tot bazată pe cifre nu pe speculații, pleacă de la volumul de dosare care rămân în stocul nostru în fiecare an. Spre exemplu, anul trecut, procurorii DNA au soluționat cele mai multe dosare – într-un an de zile – de când s-a înființat DNA-ul: 4.100 de dosare au fost soluționate de cei 86 de procurori care fac anchete. Mai avem încă în jur de 30 de procurori, dar care participă la ședințele de judecată. Cu tot acest efort constant făcut anul trecut, la finalul anului au mai rămas în fișetele procurorilor alte 5.300 de dosare. Noi, ca să ajungem cu dosarele la zi, să începem să investigăm doar dosare înregistrate în acest an ar trebui ca pentru un an de zile cel puțin să nu înregistrăm niciun dosar, ca să putem termina. Acesta este și una dintre explicațiile pentru care vedeți că în 2015 se soluționează dosare din 2012, 2013, din 2014”, a spus procurorul șef al DNA, pentru digi24.ro.

„Sunt procurori care au o încărcătură foarte mare de dosare. Au vreo 70 de dosare, sau 120 de dosare. Dacă ne referim la dosarele din DNA, sunt dosare complexe. Imaginați-vă dosarul Microsoft, dosarul EADS, dosare în care sunt cercetați miniștri, parlamentari, magistrați; dosare de achiziții publice, unde avem mii de persoane cercetate sau avem de verificat foarte multe contracte”, a adăugat Codruța Kovesi, potrivit digi24.

„Dar în același timp, un procuror trebuie să lucreze aproape 100 de dosare, ceea ce este aproape imposibil să termini toate dosarele într-un an de zile”, a menționat șefa DNA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*