Coltul Veterinarului:Arsurile cu substanţe chimice

 

În primul rând nu lăsaţi animalul să atingă zona afectată! Observaţi dacă zona este foarte roşie sau inflamată. Există sensibilitate la atingere? În cazuri grave, la arsuri profunde, se poate observa şi aparţia unei sângerări.

În continuare vă ofer câteva sfaturi pentru un ajutor de urgenţă. Spălaţi zona de expunere cu cantităţi mari de apă călduţă. Descurajaţi animalul de la lins sau de la scărpinarea zonei respective. Tăiaţi blana care are tendinţa să intre în plagă cu o foarfeca cu vârful curb. Bandajaţi plaga cu un pansament, pe care îl aplicaţi fără a realiza compresiune. Securizaţi pansamentul cu un bandaj adeziv superficial. Apoi mergeţi de urgenţă la medicul veterinar. În cazul în care substanţa chimică a ajuns în ochi, vă sfătuim să utilizaţi de urgenţă un unguent banal, în cantităţi mari, şi nicidecum apă. Există cazuri în care câinii au rupt cu ghearele saci de var. Proprietarii au spălat cu apă şi vă închipuiţi ce s-a întâmplat.

Situaţii sunt multe, diverse, nebănuite. În cazul leziunilor oculare, recomand vizita în urgenţă la medicul veterinar, înainte de orice manoperă!

 

dr. Cristian Valentin IOSIF

medic veterinar

specialist clinică şi farmacie

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat