Comuna Rășinari merge înainte cu Bucur Bogdan. Lucrările de asfaltare și reabilitare a infrastructurii vor continua în anul 2019

Primarul din Rășinari, Bucur Bogdan, și-a prezentat raportul de activitate pentru anul trecut.

„În anul 2018, activitatea a fost una intensă, deși fondurile de la bugetul de stat au fost mai mici față de anul 2017. Majoritatea lucrărilor şi activităţilor derulate pe parcursul anului s-au făcut cu finanţare de la bugetul local şi au fost realizate prin SC Gospodărire Comunală Locală Răşinari SRL, societate a comunei Răşinari. Pe parcursul anului 2018, au fost în derulare și proiecte finanțate din fonduri europene și de la bugetul de stat prin PNDR. De asemenea, colaborarea cu Ocolul Silvic Răşinari a fost una foarte bună, sprijinul acordat fiind în special cu utilajele în realizarea lucrărilor efectuate de către SC Gospodărire Comunală Locală Rășinari SRL. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la aceste realizări şi sper ca anul 2019 să fie un an mai bun și mai plin de realizări“, a spus Bogdan.

„Referitor la diversele solicitări ale cetățenilor comunei, cred că am reuşit să răspund sau să ajung la faţa locului la majoritatea dintre acestea. Îmi cer scuze celor care nu am reuşit să le răspund sau să fiu prezent la diversele probleme abordate de dvs., uşa biroului meu a fost deschisă şi va fi deschisă pentru ca problemele dvs. să îşi găsească rezolvare cât mai repede.
Programul de audiențe al primarului este miercuri, orele 8.00 – 16.00, printr-o programare prealabilă“, susține Bucur Bogdan.

Transportul între Rășinari și Sibiu

A fost realizat transportul între Răşinari şi Sibiu prin SC Gospodărire Comunală Locală Rășinari SRL, societatea proprie a comunei. În interiorul localității, transportul este gratuit pentru pensionari și elevi. Activitatea de transport se derulează cu patru autobuze de transport și un microbuz. Anul trecut a existat un program de circulație cu 27 de curse zilnice tur-retur în zilele lucrătoare și 14 curse sâmbăta și duminica între Răşinari şi Sibiu. Primăria a achiziționat pe parcusul anului 2018 și un microbuz de 22 locuri care a efectuat curse pentru rășinăreni. Începand cu luna ianuarie, tramvaiul a circulat sâmbăta între Dumbrava Sibiului și Rășinari pentru turiști și au avut loc piese de teatru puse în scenă de Compania de Teatru Become Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu.

Apă, canalizare și gaz metan

Rețeaua de apă și canalizare aparțin de SC Apă Canal Sibiu SA. Pe parcursul anului 2018, datorită contorizării, nu au mai fost probleme legate de apa potabilă și toți rășinărenii au beneficiat de apă pe tot parcursul anului. În ceea ce privește canalizarea, în prezent apele pluviale sunt colectate separat de apele menajere și rețeaua de apă și canalizare este la standarde europene în comuna Rășinari. Primăria a realizat rețeaua de canalizare în satul aparținător Prislop, prin societatea Gospodărire Comunală Locală Rășinari. În ceea ce privește introducerea gazului metan, se lucrează la Studiul de Fezabilitate care este în stadiul de finalizare, urmând să fie trimis pentru aprobare la Ministerul Economiei.

Lucrări edilitare

Lucrările la grădinița cu program normal și prelungit sunt în faza de finalizare, lucrările fiind finanțate prin Submăsura 7.2 – Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, din PNDR 2014-2020, SC NV Cons SRL. Totodată, au fost realizate lucrări de reabilitare la cele două școli prin investiții și reparații. La școala „Octavian Goga“ a fost realizate lucrări de renovare mansardă și au fost realizate reparații la grădinițele aparținatoare. La școala „Sava Popovici Barcianu“ au fost realizate reparații la uși și ferestre și la grădinița din Copăcele au fost realizate reparații la acoperiș, prin societatea Gospodărire Comunală Locală. În plus, s-au finalizat reparaţiile la acoperişul dispensarului, prin aceeași societate. O altă prioritate majoră pentru administrația locală a fost reabilitarea drumurilor din comună. În acest sens, au fost finalizate lucrările de asfaltare pe străzile Satul Nou – SC Terra Building SRL; Urdii – SC Total NSA SRL; Dosului – SC Terra Building SRL. Totodată, se lucrează la asfaltare pe Drumul Comunal Răşinari Trăinei – SC Terra Building SRL. A fost betonată strada Pe Vale – SC Gospodărire Comunală Locală Răşinari SRL. În plus, au fost realizate reparații la străzile pavate cu piatră de râu și piatră cubică, str. Nicolae Bălcescu (Fântâna Roşca), SC Gospodărire Comunală Locală Răşinari SRL. Au fost realizate curăţiri permanente ale Văii Caselor şi ale Ştezii, precum şi a zonelor folosite frecvent pentru depozitarea deşeurilor și lucrări la drumurile de hotar de pe raza comunei Rășinari, cu Ocolul Silvic și SC Gospodărire Comunală Locală Răşinari SRL. De asemenea, au fost realizate reparații la străzile pavate cu piatră de râu și piatră cubică.

Un an special

În cursul anului trecut, a fost susținută activitatea celor două școli prin investiții și reparații și activitatea extrașcolară a fost susținută prin transportul elevilor de la cele două școli la activitățile desfășurate în Sibiu. Copiii de la Trăinei sunt aduși la Școala „S.P. Barcianu“ cu un microbuz școlar.

Totodată, au fost organizate mai multe activități dedicate Anului Centenar – plimbare cu tramvaiul gratuită, manifestare la Monumentul Eroilor și deplasarea unui grup de rășinăreni la Alba Iulia în 1 decembrie. De asemenea, delegația rășinarenilor a participat, la Sibiu, în Piața Mare, la proiectul „Sibiu 100. Centenarul Marii Unirii“.

În paralel, au fost organizate „Zilele Culturale Octavian Goga“, ediția a XIX-a, pe 5 mai, și  Colocviul Internațional „Emil Cioran“, ediția a XXIII-a, pe 16 iunie. A fost susţinută financiar activitatea ansamblului de dansuri prin deplasări la mai multe festivaluri şi concursuri folclorice (Vaideeni, Avrig, Polovragi, Novaci, Băbeni, Costești, Topoloveni, Baia de Fier, Costești, Caracal, Sibiu ș.a.), organizarea manifestării Coasta Boacii Fest și a fost organizată manifestarea „Tradiții culinare în Mărginimea Sibiului“ în cadrul Agendei comunitare Sibiu 2019 – Regiune Gastronomică Europeană, desfășurarea Zilei Văzarului, pe 1 iunie, Festivalul Brânzei şi al Ţuicii, ediția a XV-a, în 25-26 august,  festivalul „Dumitru Giurcă Notar“, a III- a ediție, în 14 octombrie, și spectacolul „Nunta ciobănească“ a fost pus în scenă cu ajutorul companiei de teatru Become, de Rusalii, în CNM Astra, la Casa de Cultură a orașului Cisnădie, și în Banat, în orașul Făget. Au fost organizate în căminul cultural și în alte locații din Rășinari mai multe piese de teatru.

Pe Agenda Culturală 2018 au fost finanțate următoarele proiecte: Rășinari 2018 – Întalniri europene, Asociația Rășinari Confluențe Europene, Personalități rășinărene 2018, aniversare 100 ani Asociația Rășinari Confluențe Europene, Zilele Tineretului Rășinari, 2018, Asociația Culturală pentru Educație, Tradiție și Valori – Creativ, Festivaluri rășinărene, 2018, Asociația Turismul Sibian, Promovarea patrimoniul cultural la Rășinari, 2018 Asociația Turismul Sibian, Teatru ca un Joc, Asociația Compania de Teatru BECOME, Școala de vară de la Rășinari, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), Generații de rouă la Rășinari, ed. I – Asociația Totul Pentru Comunitate, Rășinari – Tradiții culinare, Asociația Pensiunilor Agroturistice Rășinari.

Tineretul și sportul s-au bucurat de atenție

În 6 mai a fost organizat un spectacol în fața Căminului Cultural Rășinari, cu ocazia Zilei Tineretului, unde a fost invitat să cânte Alex Velea. Elevii de la cele două școli din comună au participat la școala de arhitectură organizată de AIOS și la proiectul „Generații de rouă“ desfășurat de Ecomuzeul Regional Sibiu. A fost susţinută financiar activitatea echipei de fotbal FC Păltiniş și au fost organizate Zilele Sportive ale Răşinariului, ediţia a X-a, în parteneriat cu Direcţia de Tineret şi Sport a județului Sibiu prin Centrul de Tineret Răşinari.

Pe Agenda Sportivă au fost finanțate următoarele proiectele: fotbal de performanță la Rășsinari – Asociația Sportivă „Păltiniș“ Rășinari, Zilele Sportive ale Rășinariului – ediția a IX-a – Asociația Sportivă „Păltiniș“ Rășinari, promovarea ecoturismului la Rășinari prin organizarea concursului de alergare montană „Urme pe play“ – Asociația „Tură în natură“.

Proiecte pentru Rășinari

Primarul Bucur Bogdan este președintele asociaţiei GAL Mărginimea Sibiului, care a semnat contractul de finanțare pentru perioada 2014 -2020, prin care se finanțează proiecte în toate localitățile din Mărginimea Sibiului în valoare de 2,5 milioane de euro, finanțare europeană, prin FEADR este în faza de implementare. GAL Mărginimea Sibiului se află printre primele GAL-uri din România în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Astfel, Primăria Rășinari derulează programul de reabilitare străzi și drumuri, prin care lucrările de asfaltare și reabilitare vor continua în 2019. În cadrul PNDR au fost obținute fonduri pentru reabilitarea drumului comunal Rășinari-Prislop. Lucrările au fost demarate și urmează să se realizeze reabilitări și pentru cele două drumuri comunale care tranzitează localitatea.

În ceea ce privește introducerea gazului metan, în prezent se lucrează la Studiul de Fezabilitate, care este în stadiul de finalizare, urmând să fie trimis la Ministerul Economiei. Alt proiect vizează construirea unei grădinițe cu program normal și prelungit. „Contractul de finanțare pe Măsura 7.2 PNDR, pe fonduri europene 2014-2020 în cadrul căruia se construiește grădinița din spatele Căminului Cultural, în valoare de 500.000 euro, se află în faza de finalizare și sperăm ca în curând copiii să se mute în această construcție nouă“, spune Bucur Bogdan.

Pentru dotarea căminului cultural, a fost finalizată implementarea contractului pentru o finanțare de 40.000 euro pe Sub-măsura 7.6 ‐ Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural prin care a fost dotat Căminul Cultural Rășinari cu instrumente muzicale, au fost achiziționate costume populare pentru ansamblul de dansuri si a fost dotat Centrul de Tineret cu echipamente IT.

Totodată, s-a finalizat implementarea contractul de finanțare pe Măsura 08-6B Îmbunătăţirea infrastructurii şi a serviciilor pentru populaţie PNDR 2014 – 2020, în valoare de 82.000 euro, privind achiziționarea unui utilaj pentru deszăpezire şi pentru măturat străzi.

Colectarea selectivă rămâne o provocare

Salubritatea fost asigurată de firma SOMA. În baza contractului, aceasta le reamintește rășinărenilor că au obligaţia ca materialul plastic, hârtia, fierul şi sticla să fie duse la punctele de colectare selective amenajate în comună. De asemenea, reziduurile alimentare, crengile, iarba sau alte elemente de acest fel trebuie depuse în recipientele pentru compost. În gunoiul menajer nu trebuie să fie aruncate nici pietre, cărămizi sau molozul rezultat din diferite lucrări gospodăreşti. „Din această cauză, cantitatea ridicată de societate este una mult mai mare decât cea facturată“, a subliniat primarul.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*