Concert cu Tiberiu Soare și Alexandru Anastasiu transmis online

Stagiunea online a Filarmonicii de Stat Sibiu continuă în această săptămână cu transmiterea online a concertului simfonic din 18 aprilie 2019, concert la care invitați au fost dirijorul Tiberiu Soare și solistul Alexandru Anastasiu. Concertul va fi transmis în două părți, joi 26 și vineri 27 martie, cu începere de la ora 19.

Toate concertele din cadrul stagiunii online vor putea fi urmărite gratuit, pe website-ul instituţiei şi pe pagina de Facebook a filarmonicii.

Toate evenimentele organizate de Filarmonica de Stat Sibiu sunt realizate cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Itinerariul muzical online va începe cu celebra uvertură a operei “Ruslan şi Ludmila” de Mihail Ivanovici Glinka – lucrare bazată pe povestea fantastică a lui Aleksandr Puşkin despre răpirea frumoasei Ludmila. Programul va continua cu invitatul serii – Alexandru Anastasiu –  cel care va interpreta propria sa lucrare pentru vibrafon și marimbă, în acompanierea Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu. Nefiind la prima “abatere” și inspirat de ”Anotimpurile” lui A. Vivaldi ori A. Piazzola şi de priveliştea munţilor Retezat, Alexandru Anastasiu compune propriile sale ”Anotimpuri.

În încheierea concertului, dirijorul Tiberiu Soare aduce in atenția publicului sibian Simfonia nr. 3 în do minor op. 78, simfonia “cu orgă” de C. Saint-Saëns, lucrare spectaculoasă, care va cuceri spectatorii prin sonoritate și expresivitate. Această simfonie a fost comandată de Filarmonica Regală din Anglia, iar prima interpretare a avut loc la Londra la 19 mai 1886, la Sala St James, condusă chiar de către compozitor. După moartea prietenului său Franz Liszt, la 31 iulie 1886, Saint-Saëns a dedicat lucrarea memoriei acestuia. Compozitorul a condus, de asemenea, premiera franceză a simfoniei, în ianuarie 1887.

Născut la București, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din București, cea de Dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bacs și Petru Andriesei, și cea de Interpretare Muzicală – tubă – clasa prof. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secţia Dirijat Orchestră cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris și Adrian Sunshine. Artistul își desfășoară activitatea ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor.

Percuţionistul Alexandru Anastasiu a activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, ansamblul GAME, iar ca solist a performat concerte ce s-au bucurat de aprecierea publicului şi a criticii. Alexandru a dobândit o pasiune specială pentru vibrafon, dedicându-se studiului aprofundat al acestui instrument de percuţie. În anul 1999 accede în semifinala Concursului Internaţional de Vibrafon de la Clermont-Ferrand. Doi ani mai târziu(2001), câştigă Bursa Yamaha pentru instrumente de percuţie. Alexandru a cântat în Orchestra Filarmonicii din Giurgiu, Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu Orchestra de Cameră Radio, actualmente fiind membru al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, ansamblu în cadrul căruia a participat la patru ediţii ale Festivalului Internaţional George Enescu.

Toate evenimentele programate la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu sunt anulate până în 16 aprilie 2020.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*