Concertele lunii aprilie la Filarmonica de Stat

Concerte simfonice, un concert vocal-simfonic, recitaluri camerale și turnee naţionale sunt în programul lunii aprilie la Filarmonica de Stat Sibiu.

concert simfonicConcertul din 9 aprilie, sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea, prim-dirijorul Filarmonicii sibiene,  îl are ca invitat pe pianistul italian de origine română Andreas Iliuţă. Absolvent al Conservatorului din Milano, masterand al Conservatorului din Lugano (Elveţia), tânărul artist se va afla în premieră pe podiumul sibian de concerte, ca solist al „Imperialului” de Beethoven. Pianistul a mai fost invitat la noi în ţară, la Oradea şi la Bacău. Programul acestui concert a fost conturat în perspectiva sărbătorii pascale, cuprinzând Uvertura „Marele Paşte rus” de Rimski-Korsakov şi prima audiţie a lucrării „Măiastra” pentru cor şi orchestră (pe versuri de Petre Ghelmez), aparţinând compozitoarei sibiene Roxana Pepelea.

Brahms și Elgar

Următorul concert (16 aprilie) prilejuieşte reîntâlnirea cu un fost dirijor invitat principal al filarmonicii, Kaspar Zehnder şi cu monumentala Simfonie I de Brahms. Solistul concertului, violoncelistul Răzvan Suma, va prezenta dificilul Concert pentru violoncel şi orchestră de Edward Elgar.

Capodopere moderne

Apreciatul dirijor braşovean Cristian Oroşanu va acompania prezenţa în premieră a remarcabilului flautist austriac Dieter Flury, pentru seara de 23 aprilie. Trei capodopere ale creaţiei moderne franceze („Pavana“ de Gabriel Fauré, „Simfonia I“ de Paul Dukas) şi daneze (Concert pentru flaut şi orchestră de Carl Nielsen) se completează într-un program foarte melodios şi atractiv.

Prima oară la Sibiu

Prezenţă inedită pe scena filarmonicii sibiene, Nicolae Moldoveanu, absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra, protagonist al recitalului „German Organ Music”, apare şi în postura dirijorului concertului vocal-simfonic din seara de 30 aprilie, într-un program de mare popularitate, cuprinzând uverturi şi coruri din opere celebre de Verdi, Mascagni, Puccini ş.a. Invitat special va fi Corul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. În calitate de dirijor, Moldoveanu se bucură de aprecieri elogioase din partea specialiştilor, făcând dovada calităţii unor prestaţii ce acoperă întreaga Europă, până în Australia, Canada sau Africa de Sud.

Invitați speciali

În afara orchestrei filarmonicii, în cadrul acestor evenimente sunt implicate ansambluri invitate, precum Corul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca  (30 aprilie) sau Corul „Caedonia” din Sibiu (9 aprilie). De asemenea, Sala Thalia va fi una din destinaţiile turneului naţional „Pianul călător”, care îl are ca protagonist pe pianistul Horia Mihail (21 aprilie). Un alt recital, intitulat „German Organ Music”, solist-orgă Nicolae Moldoveanu, se va desfăşura în Biserica Evanghelică, pe 28 aprilie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*