Conferința tematică ”Politica Agricolă Comună – Produsul montan” s-a desfășurat la Sibiu

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a organizat în perioada 11-12 septembrie, la Sibiu, conferința tematică ”Politica Agricolă Comună – Produsul montan”.

La conferință au participat directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM), Lazăr Latu, alături de directorul Dănuț Gîțab, reprezentanți și experți din cadrul MADR și ANZM.

Cu această ocazie, s-au prezentat informații privind Planul Național Strategic și oportunitățile de finanțare a intervențiilor care vizează mediul și clima și produsul montan, ca element al politicilor de dezvoltare a zonei montane.

La sesiunile de dezbateri au participat peste 110 invitați din rândul producătorilor de produse agroalimentare care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative ”produs montan”, dar și producători care sunt în curs de obținere a deciziei, reprezentanți ai Direcțiilor pentru Agricultură Județene, ai cooperativelor agricole și ai asociațiilor de producători, precum și reprezentanți din mediului academic.

Mai mulți producători și-au prezentat produsele și au împărtășit din experiențele lor de zi cu zi. Printre aceștia se numără Cooperativa agricolă Sângeorz Băi, Bistrița Năsăud, Vulpeș Ioan și Bijan Nicolae din localitatea Cornereva, Caraș Severin, Salca Ioana Eugenia – Sita Buzăului, Covasna, Cristea Ioan – Întorsătura Buzăului, Covasna și SC Dany Lily din localitatea Neagra Șarului, Suceava. Toți acești producători au produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane. De asemenea, au fost prezenți atât producători, cât și cooperative care urmează să obțină dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative “produs montan”. Printre aceștia îi amintim pe Stâna Ștefanu de pe Transalpina, reprezentată de Băbu Măriora și Degustarium, Ghimeș – Făget, Târgul gospodăriilor de produse montane de la Dărmănești, Bacău – Petru Pal.

Cei prezenți au venit cu propuneri pentru noul Plan Național Strategic, arătându-se interesați de modul în care se vor derula proiectele pentru zona montană.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*