Consiliul Judeţean solicită fonduri europene pentru restaurarea Bisericii Azilului, unde se află cel mai vechi clopot din Sibiu

Consiliul Județean Sibiu va depune spre finanțare, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, proiectul de Restaurare și valorificare turistică a Bisericii Azilului, termenul limită de depunere fiind 25 noiembrie.

Consilierii județeni au votat ieri, 11 noiembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare, indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Astfel, valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 7 milioane lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este estimat la doi ani. Proiectul are ca scop, în afara restaurării și consolidării, punerea în valoare a monumentului de factură istorică și religioasă și îmbinarea funcțiunii religioase cu cea de cultură.

biserica-azilului

Situată pe str. Azilului nr. 4, Biserica Azilului este menționată prima dată în 1292. Este o biserică hală construită integral din cărămidă, cu cor pătrat şi sanctuar poligonal, flancat în sud de o încăpere, iar în nord de două încăperi, pe două niveluri. În 1760 se termină de renovat biserica, primind aspectul de astăzi. În exterior se poate observa vechiul clopot din turn. Este cel mai vechi clopot din Sibiu: datează de la 1509 şi poartă inscripţia „Ad iuva nos Deus”. Are o înălţime de 112 centimetri şi un diametru de 44 centimetri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*