Consulatul onorific al Marelui Ducat de Luxemburg a fost deschis oficial la Sibiu

Daniel Plier a fost numit, astăzi, consul onorific al Marelui Ducat de Luxemburg de la Sibiu, în prezenţa premierului luxemburghez, Xavier Bettel, dar şi a altor oficiali din cele două țări.

Numărul consulatelor din Sibiu ajunge, astfel, la cinci.

Daniel PLIER / foto: TNRS

Sibiul şi Luxemburgul aniversează, astăzi, zece ani de când cele două oraşe au fost desemnate capitale culturale europene în anul 2007. Fostul primar de atunci al Sibiului, actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis, şi premierul Bettel au declarat că această colaborare culturală reprezintă un succes şi un exemplu în Europa. „Noi încercăm să întărim şi mai mult această colaborare şi să adăugăm o dimensiune economică. (…) Este important ca acest parteneriat să fie relansat. Este important pentru noi ca artişti luxemburghezi să vină aici”, a spus premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, la Sibiu.

Cu prilejul vizitei la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul luxemburghez Xavier Bettel i-au decorat pe directorii teatrelor din cele două oraşe – Sibiu şi Luxemburg, mulţumindu-le pentru contribuţia la succesul programului Capitală Culturală Europeană.

În programul delegaţiei la nivel înalt este inclusă o masă rotundă cu tema „Sibiu – Destinaţie europeană pentru investiţii, cultură şi turism”, vizionarea spectacolului de teatru „Şefele” la Teatrul Naţional Radu Stânca şi vizitarea Muzeului Brukenthal.

Sibiul este legat de Luxemburg nu doar de o colaborare de un deceniu în domeniul cultural, ci şi de opt secole de istorie, căci în urmă cu 800 de ani, cei are au plecat din Luxemburg au fondat medievalul Hermannstadt, denumirea în limba germană a oraşului Sibiu.

Premierul luxemburghez, Xavier Bettel, a fost primit ieri de omologul său român, Sorin Grindeanu. Cei doi au discutat despre dezvoltarea și diversificarea cooperării economice bilaterale, dar un alt subiect abordat în cursul întrevederii a fost oportunitatea pe care o reprezintă pentru România deținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii de către Timișoara, în 2021, având în vedere inclusiv experienţa de succes din 2007 a parteneriatului dintre orașul Sibiu și capitala luxemburgheză.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*