Controale de noapte la paznici

Inspectorii de muncă sibieni au desfășurat o campanie pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate și respectarea prevederilor legale privind timpul de muncă, precum și securitatea și sănătatea în muncă la societăți care au obiect de activitate protecție și gardă.

„Acțiunea a urmărit, în principal, identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare și luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, controlul privind respectarea timpului de muncă și de odihnă, verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și a măsurilor ce trebuiesc aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția lucrătorilor, dar și identificarea angajatorilor care au obiective cu posturi de pază în condiții de izolare”, a precizat Francisc  Szombatfalvi -Török, inspector şef al ITM Sibiu.

Astfel, au fost identificate posturi de pază izolate, cum ar fi paza carierelor și exploatărilor de suprafață, posturi de pază la relee de telefonie sau televiziune, baraje și amenajări hidrografice etc.

foto: arhiva

În total au fost verificate 19 unități de pază și gardă care desfășoară activități pe raza județului Sibiu, din care 15 unități au fost verificate pe timp de noapte, inspectorii de muncă fiind însoțiți de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Sibiu.

Pentru neconformitățile constatate, inspectorii de muncă au sancționat operatorii economici cu avertismente și au dispus măsuri de remediere a deficiențelor. Unul dintre angajatori a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 5.000 de lei, pentru neprezentarea documentelor solicitate spre verificare.

Cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă au fost: nerespectarea dispozițiilor legale privind munca de noapte, lipsa certificatului medical la angajare, nerespectarea dispozițiilor legale privind evidențierea orelor prestate de salariați, neefectuarea instruirii la locul de muncă de către  conducătorul direct al agenților de securitate, neacordare de materialele igienico-sanitare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*