Corigenți la igienă

Spălatul mâinilor rămâne o „disciplină“ mai grea decât matematica în multe dintre școlile sibiene. Deși este primul aliat în lupta cu bolile, săpunul lipsește adesea, în plină epidemie de gripă.

Spitalul Clinic de Pediatrie, împreună cu Fundația Polisano și Asociația Propediatria, lucrează la un proiect prin care să doteze cabinetele de medicină școlară cu dispozitive cu ultraviolete, numite „black box“, pentru deprinderea tehnicilor corecte de spălare pe mâini. Dacă vor obține finanțarea dorită prin Maratonul Internațional Sibiu, așa cum și-au propus, inițiatorii pot contribui decisiv la rezolvarea unei probleme care plasează România în rândul țărilor din lumea a treia. „Modelul de morbiditate în România este asemănător ţărilor în curs de dezvoltare, unde predomină afecţiunile determinate de bacterii, viruşi, ciuperci, deci, în general, de micro-organisme şi care reflectă foarte clar imaginea unei societăţi destul de sărace, cu un nivel de instruire redus şi cu deprinderi igienice la un nivel foarte scăzut. Spitalul nostru abordează această temă deoarece pur şi simplu este asediat de patologie de acest gen. Suntem în plină epidemie de gripă şi alte viroze respiratorii. Rolul igienei este fundamental pentru a reuşi să ţinem sub stăpânire aceste fenomene“, explică Stelian Banciu, managerul Spitalului de Pediatrie din Sibiu.

Cutiile negre

Directorul executiv al Fundației Polisano, Cătălina Costache, și-a pus toată priceperea în pregătirea proiectului. „Igienă pentru sănătate – Spitalul Copiilor“. „Este vorba de un plus pe care Spitalul de Pediatrie dorește să-l aducă comunității noastre. Multe boli virale pot fi evitate printr-o igienă corespunzătoare. Elevii studiază biologia la școală și învață cel mai bine cu exemple practice. Am descoperit că sunt foarte receptivi la tehnologie. În timpul Săptămânii Altfel, sute de copii au putut să testeze aceste «cutii negre», mulți au fost fascinați și ecourile au fost foarte pozitive. Cu ajutorul medicilor voluntari, vom merge în tot județul Sibiu, în toate școlile. Este nevoie de educație pentru igienă. Aceste black box-uri vom face tot posibilul să circule între școli. Ideal ar fi să dotăm toate școlile, dar pentru asta ar trebui să strângem 100.000 de euro“, a precizat Cătălina Costache. Un astfel de aparat costă aproximativ 200 de euro și poate fi folosit câțiva ani. Tot în cadrul proiectului, urmează să fie instruiți peste 100 de profesori de biologie.

Școli fără săpun

Prin programul de bugetare participativă, după adoptarea bugetului local, va începe dotarea mai multor școli din municipiul Sibiu cu dispenser de săpun, a anunțat Ciprian Șofariu, directorul medical al Spitalului de Pediatrie Sibiu.

Anul trecut, medicii de la Pediatrie şi voluntarii au mers în şcolile din judeţul Sibiu și au învățat peste 1.200 de copii cum să se spele corect pe mâini. Ei au constatat, cu această ocazie, că aproximativ o treime dintre școli nu dispun de materialele sanitare necesare. Instructajul va fi reluat, de la 1 martie. Astăzi, medicii de la Pediatrie se vor întâlni cu directorii de școli, pentru a stabili calendarul acțiunii. „Este foarte greu să te duci într-o instituție și să înveți pe cineva să facă un lucru banal, cum este spălatul mâinilor, dar atunci când acest lucru banal salvează în întreaga lume aproximativ 5,8 milioane de vieți anual, îți dai seama că nu e un lucru atât de banal pe cât pare. Educarea tinerei generații este cel mai important lucru care trebuie făcut. Am avut surpriza să constatăm că și părinții au învățat de la copii să se spele corect“, a mărturisit medicul Șofariu.

Pe lângă Primăria Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Facultatea de Teologie și Academia Forțelor Terestre, care s-au alăturat deja demersului, orice instituție este binevenită în acest parteneriat. „Scopul final este, printr-o igienă mai bună, să scădem rata îmbolnăvirilor. Principalii câștigători sunt micii noștri pacienți și părinții lor“, a conchis Ciprian Șofariu.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*