Costul muncii: cea mai abruptă și mai mare creștere din UE. Și concentrată cel mai mult spre sectorul non-business

România a înregistrat în primul trimestru din 2018 cea mai mare creştere a costului muncii dintre toate statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu o majorare situată la nivelul de 12,7% şi concentrată pe sectorul non-business, ţara noastră a devansat Letonia (+11,2%) şi Ungaria (+10,3%).

De reţinut şi de luat aminte, nivelul de alarmă specificat în cerinţele tabloului de bord macroeconomic al Uniunii Europene, care semnalizează dezechilibre importante la nivelul economiilor naţionale, este de 12% şi suntem singurii care l-am depăşit, scrie cursdeguvernare.ro.

Rezultatul vine la puţin timp după ce organismul de statistică al UE a anunţat majorarea cu 15% a aceluiaşi indicator economic pentru România pe anul 2017, la valori exprimate în euro. Pe anul trecut am fost tot campioni europeni în materie, înaintea Bulgariei (+12,0%), Cehiei (+11,2%) şi Ungariei (+10%).

Imediat în spatele acestor state au venit Lituania (+9%), Polonia (+8,7%), Estonia (+7,4%) şi Letonia (+7%). Ceea ce arată că avem de-a face cu un proces obiectiv de convergenţă spre nivelurile de retribuire a muncii practicate în Occident.

Doar că viteza cu care se produce acest lucru în România este mai mare decât cea recomandată iar trendul de creştere este semnificativ mai mare în sectorul non-business, care nu este legat direct de creşterea productivităţii muncii (aflată în declin pe parcursul primului trimestru de la +6,4% în ianuarie la doar +0,2% în martie).

Pentru referinţă, menţionăm că media de creştere a costului orar cu forţa de muncă la nivelul UE 28 a fost de 2,7% faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, în timp ce în Zona Euro ritmul a fost mai redus (doar +2,0%) şi s-a consemnat chiar o reducere de -1,5% în cazul Portugaliei.

Avansul costurilor cu forţa de muncă a fost unul dintre factorii care au contribuit la creşterea preţurilor indicelui preţurilor producţiei industriale până la 4,2% în aprilie 2018 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, iar acestea se vor transmite pe lanţul de desfacere în întreaga economie pe parcursul următoarelor luni.

Din păcate, dacă majorarea părţii care revine remunerării salariaţilor în PIB era normal să crească spre valori mai apropiate de practica europeană ( de la 34% în 2016, s-a ajuns la 36% în 2017, ar urma nivelul de 37% în acest an şi atingerea pragului de 40% în 2021), repartizarea creşterilor a fost clar debalansată în favoarea sectorului bugetar.

Astfel, majorarea de 12,7% înregistrată în România se datorează în principal creşterii cu 18,3% a costului orar al forţei de muncă în domeniul non-business, în timp ce industria, cea care determinat în cea mai mare măsură şi a dat tonul pentru creşterea economică, a beneficiat de doar 9,9%.

Semnificativ, potrivit ultimelor date oficiale, raportul dintre câştigul salarial mediu din industria prelucrătoare şi media pe întreaga economie a coborât sub 87%, în timp ce la nivel european se situează undeva în jurul nivelului de 100%.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*