Culisele candidaturilor

Pe 10 iunie, sibienii sunt chemați la urne să-și aleagă primarul, consilierii municipali și pe cei județeni

Pe 10 iunie, sibienii sunt chemați la urne să-și aleagă primarul, consilierii municipali și pe cei județeni

Primarul Klaus Iohannis va avea de înfruntat la alegerile locale nouă contracandidaţi. Unul dintre ei locuiește la doar două case distanță: profesorul universitar Liviu Nicolae Modran, în vârstă de 64 de ani, candidat din partea Partidului Poporului.


Listele de candidaţi pentru consilieri judeţeni ascund diverse relaţii de partid, dar şi de rudenie, relatează Agerpres. Astfel, finul preşedintelui FDGR, primarul Klaus Iohannis, consilierul judeţean Paul Porr, şeful Secţiei Medicală 1 de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, candidează pe poziţia a doua pe lista FDGR. Forumul condus de Iohannis propune o listă care include cei mai mulţi jurnalişti, trei, dar şi cinci preoţi , 14 profesori şi învăţători şi cel mai renumit constructor de orgă din judeţ, Herman Binder. FDGR-ul are şi cel mai vârstnic candidat de consilier judeţean, care are 84 de ani. Şi PDL-ul promovează rude apropiate ale celor care au condus destinele Sibiului. Astfel, fratele mai mic al fostului prefect de Sibiu, economistul Radu Mihai Răcuciu, ocupă locul al 7-lea pe lista de candidaţi pentru consilieri judeţeni. Pe lista PDL se mai remarcă pe poziţia a doua la consilieri, actualul vicepreşedinte al CJ, avocatul Constantin Şovăială, dar şi cel mai tânăr candidat pentru un post de consilier judeţean din acest an, economistul de 23 de ani, Mircea Nicolae Frăţilă, pe poziţia a 26-a.

Istorie pentru rromi

 

Alte partide au preferat să promoveze pe liste familii de candidaţi. Spre exemplu, PNŢCD propune o mamă şi un fiu, pe Mirela şi Bogdan Caragea, iar partidul fiului regelui Cioabă, ACDR, are din 8 candidaţi de consilieri judeţeni, cinci membri ai familiei Mihai. Cel mai cunoscut candidat pentru un post de consilier municipal este fiul regelui Florin Cioabă, juristul Dorin Cioabă. În vârstă de 43 de ani, Dorin Cioabă candidează pentru prima dată şi la postul de preşedinte al Consiliului Judeţean, unde spune el, candidatura sa este “o filă de istorie”.

Pensionari, fermieri și brutari

Pensionarii sunt cei mai numeroşi pe listele de candidaţi. Partidul cu cei mai mulţi candidaţi de consilieri judeţeni, pensionari, este PRM cu 11, dar întâlnim şi tâmplari, fermieri, şoferi, brutari. UDMR şi USL propun cei mai mai mulţi candidaţi ingineri, câte zece fiecare. Pentru funcţia de consilier judeţean s-au înscris şi două casnice, dar şi muncitori necalificaţi sau oameni fără nicio ocupaţie.

Banciu, aproape neeligibil

Din punct de vedere politic, USL propune o listă de consilieri care arată o schimbare de gardă. Astfel, actualul vicepreşedinte al CJ, Ioan Banciu ocupă doar poziţia a zecea, în timp ce fostul lider al PD Sibiu, inginerul Nicolae Neagu, este al treilea pe lista de candidaţi ai USL. 

 

Cu Dumnezeu înainte

 

Preoţii, indiferent de cult, sunt candidaţi promovaţi pe poziţii eligibile atât de FDGR, cât şi de USL şi PDL. Poziţia a doua pe lista de consilieri judeţeni ai USL este ocupată de actualul consilier PSD, preotul Mihai Sămărghiţean, iar PDL l-a propus pe poziţia a cincea pe protopopul Ioan Coşa.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*