Cum explică Alexandru Rafila reinfectarea celor patru sibieni, deși aveau anticorpi

Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre cazurile de reinfectare a unor pacienți care au fost declarați vindecați. Medicul a spus că reîmbolnăvirea este posibilă și ar fi mai multe posibilități – pacienții ori nu dezvoltaseră anticorpii neutralizanți ai virusului, ori anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică.

În ceea ce privește existența a două tulpini în cazul de la Sibiu, Alexandru Rafila este sceptic. „Eu sunt rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmație atunci ar trebui să poți să faci o secvențiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite”, a spune medicul.

„Eu nu cred că aveau anticorpii, sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanți ai virusului. Probabil că nu cunoaștem, sau nu știu dacă colegii de la Sibiu au astfel de informații, dar testele care există pentru determinarea cantitativă și a tipului anticorpilor nu există în momentul de față. Nu în România, nu există ca și teste comerciale. Eu cred că este foarte posibil ca ei să nu fi avut un nivel protector de anticorpi. Reîmbolnăvirea este posibilă, a mai fost semnalată și în alte țări. Din informațiile pe care le am, există un procent destul de important de pacienți – chiar dacă nu avem un studiu încă în acest sens -, de până la 20% care nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector, sau, mai există o eventualitate, anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică și ulterior infecția este posibilă”, a spus Alexandru Rafila.

Patru sibieni s-au reinfectat cu noul coronavirus, după ce au fost declarați vindecați și externați din spital.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*