Cum poţi înşela statul

Deşi cunosc metodele „şmecherilor”, autorităţile abia reuşesc să facă faţă fenomenului de evaziune fiscală

Deşi cunosc metodele „şmecherilor”, autorităţile abia reuşesc să facă faţă fenomenului de evaziune fiscală

Peste 21 de milioane de lei au fost descoperite, în primele trei luni ale anului, ca provenind din fraude  la nivelul judeţului Sibiu. Joaca de-a TVA-ul şi impozitul pe venit este metoda evazionistă cea mai frecvent depistată de inspectorii Fiscului. „Inventivitatea celor care apelează la frauda fiscală este de apreciat”, recunoaşte directorul Finanţelor Publice.

Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Sibiu, Grigore Popescu, dezvăluie că 63% din evaziunea fiscală din judeţ provine din domeniul forestier. Alte 21 de procente provin din domeniul construcţiilor, în condiţiile în care cele mai multe „scăpări“ apar la TVA şi la impozitul pe venit. „Evaziunea fiscală am realizat că vine din două laturi mari: TVA-ul şi impozitul pe profit. TVA-ul cu accent deosebit în traficul sau în relaţiile intracomunitare şi de la persoanele fizice. Este vorba de tranzacţiile mobiliare ale persoanelor fizice. Până acum, la nivelul judeţului Sibiu, aproximativ 140 de milioane au fost descoperite sau sume atrase suplimentar în evidenţa persoanelor fizice. Altă categorie este impozitul pe profit. Se manifestă în zona Sibiului pentru că foarte multe societăţi-mamă care au sediul în Europa au venit şi au înfiinţat aceste societăţi aici produc de regulă bunuri, dar şi servicii pe care le transferă în pierdere“, explică Popescu. Doar în primele trei luni ale acestui an, suma descoperită ca provenind din fraude a fost de peste 21 de milioane de lei la nivelul judeţului.

Metode ingenioase

 

Inventivitatea românului depăşeşte orice margini atunci când vine vorba de fraudă, însă cele mai frecvente metode sunt tranzacţiile şi emiterea de facturi la societăţi fantomă sau inactive. „La o societatea comercială cu domeniul comerţ de materiale de construcţii, am descoperit o sumă de 14,8 milioane. De fapt, emitea facturi şi primea facturi de la societăţi inactive sau care erau radiate sau cu activitate temporară suspendată. Normal, am întocmit sesizare penală. O altă societate, care activa în domeniul echipamentelor pentru telecomunicaţii, a fost găsită cu o valoare de 3,2 milioane de lei care a provenit din tranzacţii intracomunitare, în sensul că existau firme fantomă din spaţiul european. Iar am făcut sesizare penală. Am descoperit, de exemplu, o societate care a făcut achiziţii de balast – ştim bine, e bogăţia ţării – dar a făcut achiziţia pe borderou ca şi când ar face achiziţie de lână de la o persoană fizică, este vorba de 8.164 de metri cubi, ceea ce însemnă 400 de TIR-uri de mare tonaj“, a enumerat Popescu.

 

Bunuri confiscate

 

Acţiuni de combatere a evaziunii fiscale la nivelul judeţului Sibiu au fost întreprinse şi de reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Sibiu. „În primul trimestru al acestui an s-au întocmit 16 procese de contravenţieşi s-au stabilit sume de 4.200.00 lei, s-au confiscat de asemenea 4.800 de ţigarete, o autoutilitară şi au fost înaintate organelor de cercetare penală două sesizări. În 2011, s-au întocmit 73 de procese verbale de contravenţie, prin care s-au stabilit sume de 2.050.000 lei şi s-au confiscat 6.000 de litri de produse petroliere, 28.000 de ţigarete, cinci autoturisme. Au fost finalizate cinci inspecţii fiscale parţiale prin care s-au stabilit sume în cuantum de 10,8 milioane de lei. De asemenea, au fost înaintate organelor de cercetare penală un număr de 13 sesizări penale“, a precizat Ioan Bodea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Sibiu. O altă măsură în reducerea evaziunii fiscale constă în controlarea fiecărui camion provenit din spaţiul european, care ajunge în judeţul Sibiu, de către cei de la Garda Financiară. Astfel, fiecare camion este sigilat la intrarea în ţară şi verificat la destinaţie. La Sibiu, din luna martie până în prezent, 60 de astfel camioane au fost astfel controlate, fără a se găsi nereguli.

Fraude dovedite

Tot în primul trimestru al anului 2012, Serviciul de Investigarea Fraudelor Sibiu a desfăşurat activităţi de cercetare penală în 278 dosare şi cauze penale privind infracţiuni de evaziune fiscală. Din totalul acestora, au fost soluţionate 80 de cazuri. 29 de dosare au fost înaintate spre competentă soluţionare parchetelor cu propunere de trimite în judecată a învinuiţilor, iar şapte dosare au fost declinate în favoarea DNA, prejudiciul constatat în aceste dosare fiind de 106,7 milioane de lei. Agenţii economici cercetaţi au fost cei activi, cei inactivi, cei aflaţi în insolvenţă, cei în lichidare, precum şi firmele „fantomă”, iar domeniile în care s-au constatat fapte de evaziune fiscală sunt cel al muncii şi protecţiei sociale/muncă nedeclarată, construcţii/materiale de construcţii, comerţ cu produse din tutun, comerţ cu alcool şi băuturi alcoolice, tranzacţii intracomunitare, comerţ cu legume-fructe, turism, produse energetice, transporturi.

 

Trimise în instanţă

În urma propunerilor făcute de Serviciul de Investigarea Fraudelor Sibiu, Parchetele de pe lângă Judecătoria şi respectiv, Tribunalul Sibiu au întocmit, în primul trimestru al acestui an, 12 de rechizitorii cu propunere de trimitere în instanţă. „Cazuistica în acest domeniu a constat, în principal, în următoarele fapte: refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, după ce a fost somată de trei ori, documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicãrii verificãrilor financiare, fiscale sau vamale; reţinerea şi nevărsarea cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă; ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidentierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor”, arată inspectorul principal Luciana Balteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

 

Afacerea a mers „unsă”

 

În data de 4 ianuarie, Serviciul Investigaţii Fraude Sibiu a soluţionat cu propunere de trimitere în judecată un dosar penal în care trei persoane domiciliate în judeţul Vâlcea sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În sarcina acestor învinuiţi, poliţiştii au reţinut faptul că, în perioada 2007-2008, au achiziţionat o societate comercială din municipiul Sibiu pe numele unui interpus, persoană juridică în numele căreia au efectuat achiziţii intracomunitare de uleiuri din Bulgaria. Produsele au fost apoi vândute „la negru” pe teritoriul României, prejudiciul în urma neachitării taxelor şi impozitelor fiind calculat la peste un milion de lei.

 

 

Ţigări fără timbru

 

Cu aproximativ 50.000 de lei a „ocolit” bugetul de stat şi un evazionist care în perioada 2010-2011 a achiziţionat ţigări fără a plăti taxe vamale, accize sau TVA. Marfa care purta timbre fiscale valabile pe teritoriul Ucrainei, Serbiei şi Republicii Moldova a ajuns pe piaţa sibiană. Dosarul a fost soluţionat de investigatori pe 29 martie, cu propunere de trimitere în judecată.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*